Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner fick fart på bygdens byar

Annons

Omkring 3,5 miljoner kronor har delats ut under de tre år som projektet pågått. Pengarna är en blandning av EU-bidrag på 2,2 miljoner kronor, stöd från länsstyrelsen och Rättviks och Leksands kommuner.

Det gick lite trögt i början, men hösten 2001 kom den första ansökan som beviljades pengar. Det var Siljan-Rättviks fiskevårdsområdesförening som ville ha

43 000 kronor för att göra Enån-Draggån till lekställe för den hotade vilda stammen av Siljans-öring.

Och sedan har det rullat på. Bystugor och bryggor har rustats, bydokumentationer har gjorts, böcker har skrivits och fotbollsplaner har byggts ut, museum planeras och strandpromenader har rustats, för att bara nämna något.

Arne Kock, enhetschef för AME i Leksand, är den som hållit i pengapåsen.

- Byarna har varit väldigt duktiga. Det är mycket eget arbete och pappersjobb också för att få det här bidraget som är på max

50 000 kronor.

- 116 projekt har fått pengar, 48 i Rättvik och 61 i Leksand. Sju projekt har kommunerna samarbetat om, exempelvis "Mat runt Siljan", fortsätter Arne Kock som tillsammans med Olle Bergfors i Leksand och Leif Kratz och Urban Bergfeldt i Rättvik är de som haft kontakt med byrepresentanterna och hjälpt dem.

Redan i februari i år var alla miljonerna intecknade. Nu pågår slutspurten för att färdigställa allt som påbörjats. Sista november är datumet för slutredovisning och i januari nästa år ska EU-projektet vara avslutat.

Sen då? Finns det någon fortsättning för all byakraft som satts igång?

- Det finns pengar i alla möjliga portmonnäer - det gäller bara att hitta dem! Vi har kontakter med länsstyrelsen och förhoppningsvis kan vi få nya EU-bidrag eller andra pengar, men det är inget vi vet något om än.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons