Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner att fördela

Annons

Hela den här projekttiden som är tre år hoppas man sedan ska kunna följas upp med en fortsättning. Det har anslagits 10,2 miljoner för en treårsperiod och hittills har det startats 70 projekt i Vansbro, 15 i Venjan-Våmhus, 63 i Malung och 47 i Orsa. De medel som de olika kommunerna hittills har förbrukat är för Malung 2 miljoner, Orsa 1 miljon, Vansbro 1,3 miljoner och Venjan-Våmhus 800 000 kronor och det finns ungefär lika mycket pengar kvar att förbruka som man hittills har gjort av med.

Av de projekt som man vill framhålla som mycket bra projekt är bland annat projektet "Dalen" i Sörsjön där man också skapat fem arbetstillfällen.

I övrigt för Malungs kommun kan nämnas Skinnfolket med marknadsföring, Bygdespelet "Under samma himmel" i Malungsfors, Västerdalsveckan, kultur i tio-milaskogen på Malungs Finnmark och orientering i Sälenfjällen.

- Det är väl de främsta projekten i Malungs kommun men vi har också många andra bra projekt, säger Ture Olsson som är ansvarig för projekten i Malung.

När det gäller Moradelen vill Johan Boström nämna två projekt. Dels "Våmhuslyftet" där företagarna och butiksägarna i den lilla Morabyn Våmhus kommit fram med olika ideer att marknadsföra Våmhus dels Söromsjöbygden som gäller ett projekt för södra Venjan där man bland annat skyltar och markandsför det området.

I Vansbro finns det också många lyckade projekt. Ett är att utveckla och stärka Uppsälje by och här är intentionerna att utveckla en centralplan. Ett annat är upprustningen av Rågsvedens paviljong och ytterligare ett är vandringsled kring sjön Närsen. Ytterligare projekt som kan nämnas är förbättrad travbana, skapande av fiskeresurser inom de tre fiskevårdsområdesföreningar som finns inom Vansbro kommun, för att nämna några.

- Vi säger aldrig nej till idéer utan försöker att utforma dem så att de kan rymmas inom ett projekt, säger Mikael Lundström som arbetar med de här frågorna inom Vansbro kommun.

Även i Orsa har det startats många lyckade projekt. Ett är en fortsatt möjlighet till en återuppbyggnad av Gunubergssågen, ett annat är ett skolprojekt som skapades tillsammans med högstadieungdomar som vistades på Ungdomens hus, en fritidsgård för ungdomar. Ett skulptursymposium som hölls under sommaren 2002 vid sandstensgruvorna i Kallmora i Orsa är ett annat och ytterligare ett projekt är orienteringskartor som ska skapa kontakter mellan Malung och Orsa genom att man tillsammans utvecklar ett elektroniskt stämplingssystem och ett digitalt kartritningssystem för orientering. De projekt som här nämns är självfallet bara ett axplock av ett stort antal lyckade projekt. Och de fyra kommunerna räknar med att det under de ett och ett halvt år som det här landsbygdsutvecklingsprojektet pågår ska bli lika många projekt ytterligare. De projekt man ger bidrag till måste vara klara med sitt arbete inom sex månader.

Representanterna för de fyra kommunerna som samarbetat är rörande överens om att det varit en mycket lyckad verksamhet under det ett och ett halvt år den pågått och de ser fram mot en lika bra fortsättning.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons