Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbyggen i Sälen

Annons

Årets största projekt i Stöten är en bostadsrättsförening med radhus i Soltorgsbyn. Här har åtta "timrade" radhus med grästak byggs upp. Grästaken har för övrigt blivit en riktig fluga i fjällen, i vissa områden är det för övrigt ett krav numera att det måste vara gräs på taket då man bygger nytt.

De nya radhusen innehåller vardera tre exklusiva lägenheter med 10-talet bäddar. Lägenheterna har till exempel bubbelbad och relaxavdelning som standard. Investeringen hamnar mellan 50 och 60 miljoner kronor.

- Här är det planerat för fortsatt utbyggnad med ytterligare 48 lägenheter i 16 radhus, berättar Fredrik Larsson, som är vd för norskägda Stöten och numera också chef för övriga Norlandiahotellen i Sverige.

I Kronoparkenområdet byggs i år 17 hus i bostadsrättsföreningen. Investeringskostnaden uppgår till 1,5 miljoner kronor per hus, sammanlagt cirka 25 miljoner kronor.

Tomtområdet Soltorgsbyn med privata stugor, kanske rättare sagt fjällvillor i lyxklass, får i år ett tillskott med tiotalet hus som kostar 2-3 miljoner kronor vardera.

- Det är ett fantastiskt fint och exklusivt område som omfattar 60 hus i kostnadsnivån 1,5-6 miljoner kronor vardera. Nu håller det här området på att bli fullt utbyggt, men samtidigt öppnas det nya tomtområdet Granfjällsbyn med plats för ytterligare över 200 lägenheter, säger Fredrik Larsson.

Han konstaterar att det är väldigt stort sug efter fjälltomter både från investerare och från privata.

- Vi har sedan tidigare en stark marknad i Norge och i Sverige. Intressant är att det kommer allt fler danskar som vill satsa och investera i eget fjällhus, helst med skidnära boende. Vi utvecklar liftsystemet och bygger ut området med tanke på att alla ska kunna åka skidor direkt till och från trappan på sitt hus. En annan tydlig trend är att det är det dyraste och mest exklusiva boendet som bokas först, säger Larsson.

- Vi har nu 3 500 bäddar i Stötenområdet, i hotell, lägenheter och stugor i alla kostnadsnivåer. Vi har därmed nått hälften av det bäddantal som finns i den gällande översiktsplanen för Stöten. Som det ser ut i dag kommer investeringstakten att hålla i sig. Kommande projekt för de närmaste fem åren uppgår till sammanlagt mer än en halv miljard kronor, säger Fredrik Larsson.

I de större exploateringsplanerna i Stöten för de närmast kommande åren kan noteras att man utreder förutsättningarna för att satsa 60 miljoner kronor i en 18-håls golfbana som skulle ge Stöten ett rejält lyft under sommarperioden. Finns bara tillräckligt intresse bland stugägarna och andra intressenter så kommer golfbygget att starta.

Till nästa vinter planeras en ny sexstolslift för att öka liftkapaciteten och inom de närmaste åren kommer ett lägenhetshotell med 400 bäddar att byggas. Nya skidområden och utökad snökanonkapacitet samt ett stugområde mitt i pisten finns också i framtidsplanerna för de närmaste åren.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons