Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonböter väntas för asfaltkartell

Annons

Konkurrensverket kräver att byggföretagen i asfaltkartellen ska betala 1,2 miljarder kronor i böter.

I dag avgör tingsrätten om böteskraven mot Skanska, NCC och de andra byggjättarna ska fastställas.

Det har snart gått sex år sedan Konkurrensverket fick tips om att de stora byggbolagen Skanska, NCC, Peab och Vägverket Produktion samarbetade för att hålla priserna uppe på entreprenader för asfaltbeläggningar. Det resulterade i det hittills största kartellmålet i Sverige.

Målet har manglats under över 40 förhandlingsdagar i Stockholms tingsrätt under våren och på tisdagen kommer tingsrättens bedömning i en dom som väntas omfatta över 600 sidor.

Konkurrensverket hävdar att byggföretagen delade upp marknaden i stället för att konkurrera med pris och kvalitet. Vid möten mellan företagen fastställdes upphandlingspriser och vilket företag som skulle få entreprenaden. Under förhandlingarna i tingsrätten förhörde Konkurrensverket en rad vittnen för att ge trovärdighet åt verkets påståenden.

Byggföretagen har också i viss mån medgett att samarbete har förekommit. Konkurrensverket har krävt att bolagen ska betala kraftiga konkurrensskadeavgifter, tillsammans hela 1,2 miljarder kronor. Det högsta beloppet krävs av Skanska med 557 miljoner kronor.

Avgiften ska vara så stor att den får bolaget att inte göra om brottet och den ska också skrämma andra bolag, hävdar verket.

Skanska medger att företaget gjort misstag men tycker inte att de är så allvarliga. Därför avvisar Skanska kraven. Även byggjätten NCC vill slippa betala sina böter på 382 miljoner kronor. Ett av skälen är att bolaget hjälpt till med utredningen av asfaltkartellen som bolaget är inblandat i.

En rad kommuner har också stämt byggföretagen eftersom de anser att kartellen lett till att de tvingats betala rejäla överpriser för de asfaltarbeten som företagen utfört åt dem. De stämningarna ligger på is till tingsrätten tagit ställning i kartellmålet.

TT

Mer läsning

Annons