Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag trots Skistars rekordvinster

Annons

Men det är inte bara liftarna som drar in miljonerna. En sammanställning som Dagens Nyheter (DN) gjort visar också att skattebetalarna under de fem goda åren fått vara med och gett bidrag till koncernen i form av lokaliseringsstöd med 64 miljoner kronor.

- Visst är det så, men att koncernen är börsnoterad och lönsam är inga skäl till att vi skulle särbehandlas. Vi följer det regelverk som finns och i de regioner där vi är verksamma så finns olika stödformer för att öka sysselsättningen och de villkoren uppfyller vi, säger Skistars vd Mats Årjes.

Nuteks generaldirektör Per-Ola Eriksson säger till DN att stöden till Skistar varit motiverade och följer de bestämmelser som finns. Lönsamhet och aktieutdelning är inget hinder för att få regionalt utvecklingsstöd.

EU och svenska staten vill hjälpa företag som verkar i områden där det är svag tillväxt och låg sysselsättning. I sådana områden återfinns Skistars fjällanläggningar - Sälenfjällen i Dalarna, Vemdalen i Härjedalen och Åre i Jämtland.

Skistar är en stor arbetsgivare i fjällen med ungefär 800 årsarbeten, så i och för sig kan man konstatera att samhällets stöd också gett resultat i form av många jobb.

Sedan 1997 och fram till och med förra vintern har koncernen investerat mer än en halv miljard kronor i sina fjällanläggningar och det ekonomiska resultatet har också blivit bättre och bättre. Förra säsongen var vinsten efter skatt närmare 100 miljoner kronor och koncernens årsomsättning närmar sig en miljard kronor.

- Men innan det började bli vinster gick vi med förlust i 16 år, säger Skistars styrelseordförande Erik Paulsson till DN.

De skånska bröderna Erik och Mats Paulsson (Peab) lade grunden till koncernen Skistar då de på 70-talet gjorde entré i fjällen genom att köpa anläggningen Lindvallen i Sälen och sedan har bygget fortsatt. Bröderna är i dag största ägare i Skistar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons