Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonarvet var bluff

Annons

Personen som fick brevet vände sig omgående till polisen.

- Det här luktar naturligtvis bedrägeriförsök från första stund, förklarade kriminalpolisen Mikael Malmén i Mora, och har skickat ärendet vidare till kriminalunderrättelsetjänsten, Kut, i Borlänge.

Där säger chefen Mats Jonsson att brevet angående Afrikaarvet starkt påminner om så kallade "Nigeriabrev" som tidvis florerat i Dalarna.

- Naturligtvis handlar det om bedrägeriförsök. Någon vill komma över personnummer och bankuppgifter i syfte att plundra kontot, säger han.

Mats Jonsson har ett annat färskt exempel i sin hand.

- Det är faktiskt en kollega som fått ett brev om att han kammat hem en vinst på 615 000 US dollar i det spanska lotteriet "Lotteria primitiva".

- För att han så snabbt som möjligt ska kunna tillgodogöra sig räntan på vinstsumman vill avsändaren ha alla data med personnummer, alla bankuppgifter och bankens namn.

Mats Jonsson säger att själva försändelsen är mycket elegant med flera stämplar. Men naturligtvis är det bluff. Speciellt om man aldrig inhandlat någon lott i det namngivna lotteriet.

Sydafrika, Nigeria och Spanien är vanliga avsändarländer när det gäller den här typen av bedrägeriförsök och Mats Jonsson säger att bluffbreven ramlar ner stötvis hos folk. Det kan vara lugnt långa perioder och så plötsligt dimper breven ner. Någon form av massutskick rör det sig nog om och som regel är det stora belopp som anges, oavsett om det är arv eller lotterivinster.

- Det är svårt att uttala sig om omfattningen på de här bedrägeriförsöken. Jag skulle tro att många människor direkt genomskådar bluffen och aldrig kontaktar oss, säger Mats Jonsson och tillägger att han tycker det är bra att det skrivs om det, för att varna allmänheten.

- I den mån vi får in försändelserna skickar vi dem vidare till finanspolisen i Stockholm som centralt handlägger den här typen av ärenden, summerar Mats Jonsson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons