Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljönämnden vill flytta bilverkstad

Annons

Bilverkstaden D-Part AB ligger i ett område med bostadshus på Mäster Jons Gränd, i en lokal som enligt kommunens miljönämnd inte är lämplig för att driva en bilverkstad.

Miljönämnden har nu beslutat att förbjuda företaget att reparera fordon i lokalen och det finns också ett förslag till beslut om att lokalen inte ska få användas under kvällar och helger i en ny framtida verksamhet.

Beslutet grundar sig på inspektioner som gjorts och på klagomål från grannar som upplever sig störda av buller, lukt och nedskräpning. Om företaget inte upphör med bilreparationer i lokalen senast den 8 juli väntar ett vitesbelopp om 2 000 kronor som verkstaden ska betala för varje vecka som verksamheten fortsätter.

- Jag kommer att överklaga beslutet, säger D-Parts vd, Rolf Åkersund.

Ett överklagande ska göras till länsstyrelsen som får ta ställning till om miljönämndens bedömning är riktig. Tills dess kan verksamheten fortsätta.

Rolf Åkersund menar att företaget ändrat sin verksamhet för att minska störningarna från verkstaden, bland annat har delar av plåtslageriet flyttats till andra lokaler.

- Vi ligger mitt inne i stan och jag är medveten om att det kan uppstå problem. På sikt måste hela verkstaden flytta.

Turerna kring D-Parts verksamhet har varit många. Redan 1996 började klagomålen från grannar vilket gjorde att företaget under några år flyttade till en annan lokal. Företaget flyttade tillbaka till adressen 2001 och i december fattade miljönämnden ett beslut om att begränsa verksamheten under kvällar och helger.

I juni 2002 kom det första förbudet mot att använda lokalen till alla former av yrkesmässig verksamhet.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som gav D-Part rätt att fortsätta eftersom beslutet innehöll en felaktig formulering, sakfrågan prövades inte av myndigheten.

I februari i år gjorde miljönämnden ett nytt försök att förbjuda företagets verksamhet. Den här gången gällde det ett förbud mot fordonsreparationer, ett beslut som inte nådde fram till företaget och därför inte verkställdes.

Tredje gången gillt blev det när nämnden den 8 juni tog det nu aktuella beslut att förbjuda verksamheten, ett beslut som nu alltså kommer att överklagas till länsstyrelsen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons