Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljön måste också få vinna!

Annons

Det var nog åtskilliga Idrebor som skulle ha behövt en krisgrupp att gråta ut hos i går. Efter åratal av utredningar, lobbying, hot, och vädjanden kom regeringens dödsdom över projektet Tre Toppar. Miljölagstiftningen ger ingen öppning för en exploatering som kräver intrång i ett Natura 2000-område. Städjan förblir orörd. Den här gången vann miljön över jobben.

Jag har lätt att föreställa mig hur det känns bland alla dem, i Stiftelsen Idre Fjäll, i kommunledningen och bland småföretagare och deras familjer, som hoppats på utveckling och expansion i Idreområdet. Det känns inte bara tungt, det är säkerligen nattsvart och många befarar att Idre kommit till vägs ände. Hos den som inte är rotad i bygden har förmodligen tanken på att lämna Idre redan fått fäste.

Å andra sidan är tiotusentals andra människor lättade och tacksamma över regeringens mod och övertygelse. Politik är det möjligas konst och hur många gånger har inte en aldrig så sträng lagstiftning ändå förmått regeringar att göra rov på naturen? Men den borgerliga ministären vägrade att trixa och kompromissa. Det blev ett rakt nej och innerst inne tycker jag att miljöminister Andreas Carlgren (c) fattade ett korrekt beslut. Dessutom blev han till slut en tydlig miljöminister efter alla diffusa beslut och signaler i regeringens syn på klimatpolitiken.

Jag undrar för övrigt om en socialdemokratisk regering också hade kommit fram till ett nej till utbyggnaden i Idre? När Ulrica Messing, socialdemokraternas tidigare infrastrukturminister, tog plats i styrelsen hos Idrefjäll tolkade jag hennes intresse för jobbet också som en signal att hon ville vara med och lotsa fram Tre Toppar till en framgång. Men inte ens hennes nätverk räckte för att övertyga departement och regeringsföreträdare. Av Messings engagemang i Idre drar jag dock slutsatsen att en socialdemokratisk regering gärna hade sett att Tre Toppar blivit verklighet.

Nu har den borgerliga regeringen emellertid sagt nej. Det innebär att såväl kommunen som Idrefjäll vet vad som gäller. Besvikelse och bitterhet måste snabbt bort ur skallen hos kreatörerna i Idre. Nu måste handlandet utgå från de nya förutsättningarna. De professionella beslutsfattarna vid skidanläggningen inser naturligtvis att det också finns ett värde i att Städjan förblir orörd.

På samma sätt som Nils-Erik Johansson en gång byggde upp Hemköpskedjan till en unik framgångsmaskin tack vare miljöengagemanget, borde det också vara möjligt att sälja Idrefjällen utifrån ett koncept som bygger på omtanken om natur och miljö.

Jag vet ingen som tycker att Idre ska bort från Sverigekartans upplevelseorter. Efter beslutet om Tre Toppar känns det som om Idres sak i ännu högre grad än tidigare också är Dalarnas!

Se också Gruhsbloggen: www.dalarnastidningar.se

Bild. Orörd. Regeringen ogillar skidåkare på Städjan. (FK980423-idre3-kj)

Mer läsning

Annons