Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Miljön kan påverkas"

Annons

Det är just den inställningen - obetydlig miljöpåverkan - som Transtrands besparingsskog har hävdat i sin ansökan till miljödomstolen. Även Malungs kommun har biträtt den uppfattningen.

Sökanden har pekat på att det funnits en kraftstation på platsen sedan 1920-talet samt att väsentliga delar till kraftstationen fortfarande finns kvar: Intagskanal för vatten från älvens huvudfåra, en mindre damm, fundament för en turbin samt utloppskanal. Anläggningen togs ur drift på 70-talet och revs senare delvis.

Transtrands besparingsskog menar att i princip räcker det med att sätta tillbaka vattenturbinen för att kraftstationen ska kunna fungera och att detta ska kunna ses som ett obetydligt ingrepp.

Kammarkollegiet, som anmält ärendet till regeringen, anser att den planerade vattenverksamheten vid Ejforsen inte ryms inom miljöbalkens bestämmelser och undantag. Samma synpunkt har naturvårdsverket och länsstyrelsen i Dalarna kommit fram till.

I ett svar på en fråga från dalariksdagsmannen Lennart Fremling (fp) skriver miljö- och samhällsbyggnadsminister Lena Sommestad i klartext att regeringen finner att det planerade kraftverket i Ejforsen inte är någon obetydlig miljöpåverkan. Därför finns det inte skäl för regeringen att pröva ärendet enligt undantagsbestämmelserna i miljöbalken. Frågan får nu prövas vidare av miljödomstolen.

Sommestad uppger också att länsstyrelsen i sommar ska redovisa en särskild bevarandeplan för att säkerställa miljövärdena i det Natura 2000-område som omfattar bland annat Ejforsen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons