Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljon- bidrag till Sollerön

Annons

- Det är vikingafynden i området som ligger till grund för länsstyrelsens bidrag, säger Inger Eriksson, tf landshövding.

Projektet Sollerö Besökscentrum kommer enligt planen att kosta 8,5 miljoner och förväntas resultera i åtta nya arbetstillfällen.

Förutom länsstyrelsen bidrag ställer Sollerö Sockenhus ekonomiska förening upp med 1,5 miljoner och Mora kommun med 1,8 miljoner. Föreningen har därutöver sökt drygt 3 miljoner i EU-bidrag.

Smedjebackens Mekaniska fick beviljat 1,8 miljoner i regionalt utvecklingsbidrag för inköp av ny maskinpark. Den totala investeringen om 7,3 miljoner har all övrig finansiering klar, enligt länsstyrelsen, och företaget har avtal med en stor kund i Norge.

Den nya maskinparken förväntas skapa fem arbetstillfällen i nuläget och ytterligare fem inom något år.

Frågan om hur länsstyrelsen ska agera när det gäller nyetableringar av exempelvis butikskedjor inom livsmedel.

Länsstyrelsen ser att det är en planfråga som ska lösas mellan den kommun som väntar en etablering och omkringliggande kommuner.

Länsstyrelsen har beslutat att ta fram underlagsmaterial för att kunna anlysera konsekvenserna av en eventuell företagsetablering, samt göra en förstudie vad som kan göras för att hålla små företagscentra levande.

Länsstyrelsens styrelse tog också det slutgiltiga beslutet att bilda naturreservatet Tjärnberget i Vansbro kommun.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons