Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöministern bekymrad över vargdebatten

Annons

Förslaget om enklare regler för skyddsjakt på varg oroar miljöminister Lena Sommestad. Hon vill inte ha en situation som kan leda till ökad dödlighet bland vargarna.

-Det finns grupper som vill vrida klockan tillbaka i vargfrågan, säger hon.

Naturvårdsverkets jurist, Jens Abrahamsson, reserverade sig mot förslaget om skyddsjakt, som nu överlämnats till regeringen. Han anser att respekten för rättsordningen kan gå förlorad om förslaget blir verklighet. Den som vill döda en varg löper, med de nya reglerna, mycket liten risk att bli åtalad eftersom det aldrig kommer att finnas några bevis för att dödandet verkligen föregåtts av ett angrepp.

-I praktiken kan det inte bli någon påföljd, säger Abrahamsson.

En komplikation i sammanhanget är att de vargar som oftast attackerar tamhundar är ledarhannen och ledarhonan i flocken. De mest värdefulla djuren i stammen är med andra ord de som hotas mest av regeländringen.

Lena Sommestad anser också att det finns juridiska komplikationer med förslaget.

-Vi måste se över det här ordentligt. Det är för att undvika att vargar dödas i onödan som vi har den nuvarande bestämmelsen. Målet ligger fast att vi ska en livskraftig stam på 200 vargar i landet. Om vi vill att de ska överleva är det väldigt viktigt att reglerna fungerar, säger hon.

Hon är bekymrad över den senaste tidens inflammerade debatt i vargfrågan, framför allt i Dalarna där jägarna sedan en tid vägrat att delta i rovdjursinventeringar och där forskare utsatts för sabotage och trakasserier.

-Det är en väldigt uppskruvad stämning. Jag har stor förståelse för att folk kan känna oro och att man vill försvara sig om man bedriver exempelvis fårskötsel. Jag har svårare att förstå detta med jakthundarna, säger Sommestad.

-Det är viktigt att mana till en konstruktiv diskussion. Det har gått till överdrifter i Dalarna. Jägarna måste anpassa sig till att vargen kommit tillbaka i markerna.

ROLAND JOHANSSON/TT

Mer läsning

Annons