Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömedveten europé åker bil

Annons

EU-medborgarna vill ha skatterabatt på biobränsle, slippa vägavgifter och enbart tillåta att miljöbilar säljs, visar en ny rapport.

Många kan också tänka sig att betala lite mer för att vara mer miljövänliga.

Bilen är det vanligaste transportmedlet i EU. I åtta av tio hushåll finns det en bil.

En överväldigande majoritet av EU-medborgarna anser att det spelar roll för miljön hur bilen används och vilken typ av bil det är. Ändå säger nästan var fjärde bilanvändare att de under inga omständigheter kan tänka sig att använda bilen mindre, oavsett hur bra kollektivtrafiken är.

Svaren finns i en undersökning som EU-kommissionen låtit göra. Runt 26|000 personer i EU:s alla 27 medlemsländer har intervjuats om vilka transporter de använder, hur de ser på bilens miljöpåverkan och vem de tycker ska stå för notan för koldioxidutsläpp, trafikstockningar och annat.

Ja, inte är det bilisterna som ska betala via vägavgifter i alla fall, tycker sex av tio EU-medborgare. Runt en tredjedel av intervjupersonerna kan dock tänka sig avgifter.

Om det ändå införs vägtullar, trängselavgifter eller liknande tycker medborgarna i de gamla EU-länderna i allmänhet att intäkterna ska gå till satsningar på kollektivtrafiken. I de nya medlemsländerna ser man hellre att pengarna i så fall satsas på bättre vägar.

Drygt hälften av EU:s medborgare är beredda att betala lite mer för ett transportmedel som är mindre miljöskadligt. Men mer än tio procent dyrare får det inte bli.

Många EU-medborgare anser att det vore bra med fler miljöbilar på vägarna. Drygt en tredjedel tror att det bästa sättet att vända ökningen av koldioxidutsläpp är att enbart tillåta försäljning av miljöbilar när det gäller nya bilar _ något som dock inte tilltalar så många svenskar. De anser i stället att det bästa vore en skatterabatt för inköp av bränslesnåla fordon, vilket även knappt en tredjedel av EU-medborgarna tycker.

Fyra av tio EU-medborgare vill också ha en skatterabatt på biobränslen för att öka efterfrågan.

TT

Mer läsning

Annons