Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömål klubbade i Bryssel

Annons

EU:s toppmöte i Bryssel har avslutats med en överenskommelse om bindande mål för att sol-, vind-, vatten- och biokraft ska svara för 20 procent av EU:s energibehov 2020, rapporterar TT:s korrespondent.

Sverige är ett av de länder som starkast backar upp Merkels linje.

Sverige kan under sitt ordförandeskap för EU, andra halvåret 2009, få en avgörande roll i de internationella klimatförhandlingarna. EU-ledarna säger i slutsatserna från toppmötet att EU:s mål ska verka för att förhandlingarna i FN:s regi, som inleds i december i år, ska avslutas 2009. Resultatet är det som ska avlösa Kyotoprotokollet om växthusgaser, som löper ut 2012.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talar om ännu ett historiskt toppmöte, som visar på EU:s vikt.

Det bindande åtagandet om 20 procent förnybar energi 2020 ska nu brytas ned på landnivå.

I dag svarar förnybar energi för drygt sex procent av behovet.

Länder som Sverige, Finland och Danmark, som redan ligger över 20 procent, väntas få ett ytterligare beting för att täcka upp för de länder som inte har några förutsättningar att klara ge mer än ett litet bidrag.

I slutsatserna påpekas det, en gest till Frankrike, Tjeckien och flera andra mer kärnkraftspositiva länder, att atomkraft kan ge värdefulla bidrag för att minska utsläppen av koldioxid och att den dessutom bidrar till säker tillgång på energi. Men, det är upp till varje medlemsland att ta ställning till om kärnkraft alls ska användas.

TT

Mer läsning

Annons