Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöinspektören kräver större terrarium

Annons

Miljöinspektören Annika Jacobson konstaterade att hon aldrig fått in ett liknande ärende. Det ovanliga gällde inte enbart reptilerna.

Anmälningen var dessutom synnerligen detaljerad, vilket inkluderade en rad olika mått på bland annat terriernas storlek som i de flesta fall påstods vara för små och knapphändigt rengjorda.

Vidare klargjorde anmälaren att vissa reptiler saknade såväl tillräckligt med vatten som värme.

Annika Jacobson konstaterade för det första som svar på en av anmälarens frågor, att det inte krävs något särskilt tillstånd för att ha reptiler i sin bostad - så länge det handlar om en hobbyverksamhet.

För det andra stod det klart att det lokala miljökontorets kompetens inte skulle räcka till. Här gällde det att anlita en expert.

Hon sökte med ljus och lykta och fann två reptilkunniga personer i länet. Den ena hade inte tid. Men den andre, som driver en djurbutik i Falun, lovade att hjälpa till.

Nyligen besökte miljöinspektören och reptilexperten den anmäldes bostad. Därmed kunde också Annika Jacobson bilda sig en uppfattning om den påstådda vanvården.

- Förhållandena var hyfsade, djuren var välmående och dom hade exempelvis rent vatten.

Att tre veckor hann passera efter att reptilägaren via tidningen fick veta att han var anmäld för vanvård till miljöskyddet är visserligen en aspekt på saken menar Annika Jacobson.

- Det har funnits tid att göra rent och åtgärda en del saker.

Men att reptilerna enligt expertens utlåtande var friska tyder dock på att det inte handlat om den vanvård som anmälaren ville göra gällande.

I ett avseende får dock anmälaren rätt. Några terrarier höll inte måttet. De var för små.

- Reptilägaren var visserligen på gång med åtgärder. Jag kommer dock även att skriva ett brev till honom om att en del terrarier måste bli större. Dessutom kommer jag att göra ett uppföljande besök.

I övrigt kommer Annika Jacobson inte att vidta några åtgärder.

- Uppfyller ägaren bara villkoren i brevet så kommer jag att avskriva ärendet.

Mer läsning

Annons