Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöinspektör lär mer om fågelinfluensan

Annons

Vad är syftet med den här utbildningen?

- Jag hoppas att jag får mer kött på benen så att jag bättre kan svara på alla frågor som jag får, säger Annika Persson.

Annika berättar att hon redan nu har börjat få samtal från oroliga hund- och andra djurägare som vill veta om det finns några risker med att låta djuren gå lösa. Hon har hitills sökt svar hos jordbruksverket men på kursen i Stockholm hoppas hon få svar på frågor om hur man rent praktiskt ska gå tillväga.

Hon hoppas att hon får lära sig mera om fågelinfluensan och vilka åtgärder som bör tas utifall den når hit till oss.

- Det gäller att vara förberedd när flyttfåglarna börjar komma hit. Vi måste veta vad vi ska göra om man hittar döda fåglar. Hur de ska hanteras och vart man ska skicka dem för analys.

Än så länge är det bestämt att räddningstjänsten i Orsa är ansvarig för att ta hand om eventuellt döda fåglar där och troligtvis får räddningstjänsten i Mora samma roll i Mora kommun.

Utbildningen anordnas av Euro service och föreläser gör Björn Olsen som är överläkare på infektionskliniken i Kalmar. Medverkar på kursen gör läkare, sjuksköterskor och miljöarbetare från kommuner i hela landet.

- Jag tror att det blir ett bra forum för att diskutera med andra och dela erfarenheter.

Det är ännu inte bestämt vem som är informationsansvarig för fågelinfluensan på kommunen, men Annika säger att det rimligtvis blir till henne som allmänheten ringer och ställer frågor kring smittrisken för djur eftersom hon är djurskyddsansvarig på både Mora och Orsa kommun.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons