Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfarligt tilltag på soptippen

Annons

När Hans Storgärds och Tage Laggar kom till jobbet på måndagsmorgonen upptäckte de att personer tagit sig in på Drafsåns sorteringscentral trots att området är inhägnat och portarna låsta. Containern där lysrör och glödlampor samlas in stod öppen och på marken låg krossade lysrör.

- Lysrören återvinns och alla delarna ska hanteras på rätt sätt, glas för sig , metall för sig och gasen och pulvret som är inne i lysrören sugs ut av speciella maskiner, berättar Hans Storgärds.

- Det är omöjligt att få upp allt smått glassplitter här, säger Hans och Tage.

De köpte nya krattor för att på bästa sätt försöka få bort allt glas, men hoppas att folk inte släpper ut sina hundar när de kommer till Drafsån för att kasta grejor.

- Annars är vi vana med både det ena och det andra. Varje måndag måste vi till exempel samla ihop kläder som folk är här och provar, eller elektronikgrejor som folk tittat på och tagit delar ur.

- Kommunen borde sätta upp en provhytt här, skrattar Hans. En gång var jag nära att ta en kvinna på bar gärning när hon letade kläder i en av containrarna.

Det är inte svårt att ta sig in på området genom att krypa under staketet. Tage och Hans säger inget om att människor provar kläder på soptippen under helgerna, men när miljöfarligt avfall kommer ut i miljön, är gränsen nådd.

Under lång tid har också stölder av diesel förekommit på sorteringscentralen. De har sedan larmet installerades upphört och någon diesel finns inte längre kvar på området.

- Vi tankar inte här längre och Hans tog förresten tjuvarna på bar gärning här sedan larmet gått på mobilen, berättar Tage.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons