Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfarliga sopor har dumpats i gruvhål

Annons

Miljöchef Göran Eriksson blir inte förvånad, men upprörd när han informeras om saken.

Han säger att det händer ganska ofta att folk dumpar sina sopor i gruvhål.

- En del individer gör sig mycket besvär för att dumpa avfall i gruvhål när det är gratis att lämna dem på sopstationen i Björnhyttan, säger han.

Eriksson har själv inte varit på plats, men säger att han ska se till att saken undersöks. Om det går att spåra vem eller vilka som dumpat avfall i gruvhålen kommer dessa att polisanmälas.

Miljöbrott ger oftast dagsböter.

- Jag vet inte när och hur snabbt vi kan åka dit och jag vet inte ännu vad vi kan göra åt det. Om det går kan man kanske plocka upp avfallet och sanera. Om man kommer åt så brukar man göra det, säger han.

Vad som händer om saker som innehåller olja och andra miljöfarliga saker får ligga kvar, är att mark och vatten förstörs av föroreningar, förklarar han.

Förutom direkt miljöfarligt avfall finns mycket annat skräp i gruvhålen, som förstås på andra sätt ställer till oreda i naturen.

Till det största hålet som ligger närmast vägen går det att köra med bil. Där har vajerstängslet rivits ner och spår visar att bilar backats alldeles intill hålet.

Cyklar, en barnvagn, köksredskap, tv-apparater, kläder och en stor mängd andra saker har dumpats. Hur djupt hålet är går inte att se för soporna når ända upp till kanten.

Upptäckten av dumpningen gjordes av en man som har sommarstuga i trakten.

Han vill inte figurera i tidningen då han är rädd för att det kan vara bybor som dumpat soporna och att han då skulle råka ut för repressalier.

- Man vet inte vad som händer.

- Det här ser ju ut att ha pågått under en längre tid, säger han och tittar ut över gruvhålen som är fyllda av allehanda skräp.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons