Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen synade Vässinkoski kraftverk

Annons

Stockholms tingsrätt, med miljörådet Lars Berggren, synade under fredagen det dammsäkerhetsarbete som Fortum utför vid Vässinkoski kraftverk i Oreälven. Målsättningen är att miljödomstolen ska ha ett beslut klart före julhelgen.

Den tunga biten är tillbyggnaden av utskoven, från två till tre utskov. (Utskov är luckor som gör det möjligt att släppa förbi vatten vid sidan av kraftverket). De ska ges dubbel säkerhet genom två olika hydraulsystem. En av utskovsluckorna kommer dessutom att kunna fjärrstyras från kraftbolagets ledningscentral.

Synen är till för att domstolen ska få en klar överblick av dammsäkerhetsprojektet även ur miljösynpunkt.

Miljörådet Lars Berggren berättar att överläggningarna till största delen kommer att ske med utgångspunkt från Fortums ansökningshandlingar, projekt- och miljökonsekvensbeskrivningar.

När dammsäkerhetsarbetet kommer igång igen går inte att förutsäga, säger projektledare Hans Ingfält. Det fattas ännu två tusen ton av det finare material som ska förstärka dammens nedre del. Ett större antal ton med stora stenblock som ska bli skydd mot vågorna på dammens insida är heller inte på plats.

- Vi har flera upplag bergsmaterial i närheten av kraftverksdammen, som kommer att läggas ut när vi har fått utslaget från domstolen.

- När detta arbete kan påbörjas beror bland annat på tillflödet till dammen, säger Hans Ingfält.

Väntan på miljödomen innebär att dammsäkerhetsarbetet fördyras. Om den låga vattennivån kommer att påverka den närmaste tidens produktion går inte att förutsäga, då den främst styrs av nederbörden.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons