Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen på plats

Annons

Företaget Bergkvist Insjön AB har bara upploppet kvar i sitt fleråriga arbete med att få ett utökat miljötillstånd. I går hölls den avgörande huvudförhandlingen med miljödomstolens fem delegater på plats vid sågverksindustrin i Insjön. När företaget presenterade sina planer för utfyllnaden i vattnet reagerade ordföranden Ann-Sofie Broqvist:

- Det råder förbud mot dumpning av avfall i vatten, upplyste hon när hon fick veta att en tiondel av utfyllnaden, uppemot

40 000 kubikmeter, skulle utgöras av aska och spillbark.

Hennes reaktion utmynnade i en något förvirrad ordväxling om fyllnadsmassornas innehåll.

- Vi måste ju åtminstone få ett hum om vilket material som ska användas för att kunna ta ställning i frågan, sa hon bland annat.

Normalt hanteras ansökningar om utökade miljötillstånd av länsstyrelsen, men eftersom Bergkvist Insjön AB planerar vattenutfyllnader motsvarande 20 fotbollsplaner hamnade hela ärendet hos miljödomstolen.

Därmed avhandlades också bullerproblemen i går, främst av akustikern Gunnar Eriksson som under ett par års tid arbetat för att förebygga buller från Bergkvistsågen. Bullerproblemen har också minskat under den tiden och kan reduceras ytterligare, hävdade han.

- Med en rad åtgärder skulle man klara de riktvärden som gäller och jag har ingen anledning att tro att Bergkvists inte vill det. Till exempel är företaget, som första sågverk i Sverige, inne på att låta hela sågintaget byggs in i ett hus, sa han bland annat.

En Rönnäsbo som följde huvudförhandlingen föreslog att även den nytilltänkta timmersorteringen skulle byggas in för att dämpa bullret över sjön till Rönnäs.

I dagsläget är bullerproblemen mot sjösidan de mest störande, även om nivåerna även där har minskat på sistone.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons