Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbrott i Grangärde-Hästberg?

Annons

Har ett miljöbrott begåtts i lilla idylliska Grangärde-Hästberg?

Det blir nu en fråga som en miljöåklagare måste ta ställning till. Bakgrunden är att en bybo hos byggnadsnämnden ansökt om dispens från strandskyddet för en friggebod.

Problemet är att ansökan om dispens lämnats in i efterhand. Friggeboden placerades nämligen 28 meter från Fäbodtjärn redan 1996.

- Varför fastighetsägaren nu ansökt om dispens vet vi inte. Det kan ju vara så att han trodde att man inte behöver ansöka om strandskyddsdispens när det gäller friggebodar. För sådana byggnader krävs ju inte bygglov men däremot måste man alltid ansöka om strandskyddsdispens när det är aktuellt, säger stadsarkitekten Göran O. Sundell.

Byggnadsnämnden har frågat några grannar i byn hur de ser på ansökan. Bland de tre närmaste grannarna var en negativ till att ge mannen strandskyddsdispens. Ytterligare ett par fastighetsägare i byn har kommit med invändningar. De klagande anser bland annat att friggebodsbygget kan betraktas som en början till privatisering av strandområdet.

Byggnadsnämnden behandlade ansökan vid senaste mötet och beslutade att gå fastighetsägaren till mötes. Beslutet motiveras bland annat med att friggeboden inte bedöms inverka negativt på det rörliga friluftslivet, naturmark eller sjöområde som berörs av strandskyddet.

Trots att byggnadsnämnden i grunden är positiv till ansökan, så beslutade byggpolitikerna att anmäla ärendet till åklagarmyndigheten. Varför?

- Alla brott mot miljöbalken måste anmälas till åklagare. Gör vi ingen anmälan så begår vi tjänstefel, förklarar Sundell.

Nu är det upp till åklagarmyndigheten att bedöma om fastighetsägaren i Grangärde-Hästberg ska åtalas för miljöbrott. Blir det ett åtal och mannen befinns skyldig, riskerar han böter eller fängelse.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons