Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarder till kraft

Annons

Under tionde och elfte femårsplanen 2001-2012 ska Indien bygga ut "Transmission Highways" från nya kraftverk i landets östra, norra och nordöstra eleregioner och överföra kraften till industri- och befolkningscentrum i norra, södra och västra elregionen.

Under Indiens första utbyggnadssteg byggdes de fem näten samman med bland annat HVDC-stationer och kapaciteten mellan näten blev 5 000 megawatt.

ABB vann flera stora framgångar och Ludvikateknik ger kraft till Bombay och New Delhi.

Under den nu pågående andra utbyggnadsfasen fram till 2007 byggs långa HVDC-linjer och 765-kilovoltssystem och utbytet mellan näten ökar.

International Bank for Reconstruction and Development beviljade i mars i år Power Grid 450 miljoner dollar i lån till flera projekt.

Här delfinansieras den andra kraftlänken East-North Interconnection med en HVDC-station av back to backtyp i Sasaram.

400-kilovoltsprojektet Biharshariff-Sasaram-Rihand blir 581 kilometer långt med 400/220-kilovoltsställverk på de tre orterna.

Den nya HVDC-stationen blir på 500 megawatt och därmed av exakt samma storlek som den ABB håller på att ta i drift i Vizag, länken mellan östra och södra elregionen.

Det finns redan en HVDC-station i Sasaram på 500 megawatt som byggts av ABB:s konkurrent Alstom, nu Areva, som togs i drift i november 2002.

Upprepas ABB:s framgång från Vizagprojektet så vinner ABB Ludvika detta projekt. Första Vizagstationen hade också byggts av Alstom. Upphandlingen som nu annonserats är i 450-miljoner kronorsklassen.

Ett annat East-North-projekt ska också handlas upp med ett stort innehåll av Ludvikaspecialiteten shuntreaktorer. Tre 400-kilovoltsställverk byggs i Siliguri, Purnea och Muzaffarpur. I Purnea ska det byggas en FACTS-anläggning av typen tyristorkontrollerad seriekompensering. En svensk ABB-uppfinning som för 15 år sedan hade krävt en betydligt kostsammare HVDC-lösning om kraftöverföringen skulle vara möjlig.

En likadan anläggning byggs också i ett annat kraftlänksprojekt i norra regionen, i Gorakpur.

Tyristoranläggningen handlas upp av det regionala kraftbolaget Uttar Pradesh Power Corporation. Detta bolag bygger en 400-kilovoltslänk med tre transformatorstationer och Power Grind bygger tre stationer för att föra in mer kraft till New Delhi.

Den kommande tredje utbyggnadsfasen ska möjliggöra att det interregionala kraftutbytet mellan de fem näten kan bli 30 000 megawatt år 2012. Det är ungefär lika mycket som Svenska Kraftnät klarar av att transportera i Sverige.

Till denna del har Världsbanken beviljat en miljard dollar. Lånet ska användas till att bygga två HVDC-stationer, en 800 kilometer lång HVDC-länk på 2500 megawatt, ett 570 kilometer långt 765 kilovoltssysten, 4000 kilometer 400 kilovoltslinjer, tre nya 400/220-kilovolts transformatorstationer och utbyggnad och förstärkning av 21 stycken befintliga 400-kilovoltsstationer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons