Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarder delas ut från Falun

Annons

Tre trappor upp, med utsikt över Geislerska parken, har Svenska ESF-rådet sitt kontor. Sedan 2000 har myndigheten haft sitt huvudkontor i Stockholm och i Falun. De högsta cheferna finns i huvudstaden och administrationen finns här i stan.

Kontoret hamnade i Falun som en regional satsning efter att regementet lades ner. Det är en myndighet som sitter på mycket pengar. 1,3 miljarder delar de ut varje år i Sverige. För de närmaste två åren finns det 120 miljoner kronor att söka bara för Dalarna.

Pengarna kommer från Bryssel och är en del av det Sverige har betalt in i EU-avgift.

Lönen för de 14 anställda i Falun kommer till 70 procent från staten och till 30 procent från EU.

I Dalarna finns det många EU-kritiker. Det är sällan de märker av det vid den Europeiska socialfondens kontor i Falun.

- De som är riktigt negativa kontaktar nog inte oss, säger Magdalena Muotka, som är administrativ chef för ESF-rådet i Sverige.

- Vi har ett positivt jobb. Vi har något att erbjuda, säger Christina Lukasson, förvaltningschef för Dalarna.

Vad de har att erbjuda är pengar till vidareutveckling. Ett företag kan få maximalt 400 000 kronor. Det går då till att analysera företagets behov för utveckling och kompetens och för utbildning för anställda.

- Alla ska vara delaktiga. Det godkänns aldrig om chefen får en lyxutbildning och de anställda ingenting, säger Christina Lukasson.

Omkring 900 företag i Dalarna har fått hjälp av EU:s utvecklingsstöd sedan 1995. Då är bolagen i Malung, Älvdalen, Orsa, Vansbro och delar av Mora kommun inte inräknade, de tillhör en annan EU-region.

Cirka 280 miljoner kronor har redan satsats på projekt i Dalarna sedan år 2000. Mest pengar har gått till företag. Störst andel har gått till företag med upp till 50 anställda, men även offentlig verksamhet har fått stöd till vidareutbildning.

70 miljoner kronor har gått till projekt för dem som står utanför arbetsmarknaden. Det kan vara hjälp till dem som startar eget och till utbildning. 35 miljoner har gått till insatser för att arbetslösa invandrare ska få jobb. Det handlar bland annat om att de med utländsk akademisk examen ska kunna få sin utbildning kompletterad och godkänd efter svenska förhållanden. Utöver det finns det pengar till jämställdhetsprojekt, lokal utveckling och till handikappade.

Många dalaföretag har upptäckt möjligheten att få EU-stöd till vidareutbildning. Vad däremot få utnyttjar är att EU kan bidra med stöd till ersättare som hoppar in medan en anställd studerar, så kallad jobbrotation.

Det använder sig få företag av.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons