Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärorder till Falun

Annons

Ordern är värd 10 miljoner kronor. Men detta kan vara bara början.

Inom Sordin finns nu förhoppningar om att få leverera fler hörselskydd till övriga Nato-länder. Då kan det bli riktigt stort för företaget.

Inom Sordin vill man bara bekräfta att det rör sig om hörselskydd för militära ändamål till ett Natoland. Men enligt uppgifter till tidningen är det USA som är kunden.

Tomas Martinsson, delägare och försäljningschef på kontoret i Falun säger att det första och svåraste steget nu är taget till något som kan innebära väldigt stora ordervolymer i framtiden:

- Genom att vi nu har ett Nato-land som kund har vi fått ett såkallat "Nato-nummer". Detta underlättar för oss när vi nu kontaktar andra Nato-länder om dessa hörselskydd.

Sordin startades 1989 i Falun av Sture Milling. Efter en tids arbete med försäljning av skogsprodukter koncentrerade han verksamheten till hörselskydd inom företaget Sordin.

I dag har Sordin administration och viss säljverksamhet på huvudkontoret i Falun. Där arbetar fyra personer.

Tillverkningen av så kallade passiva hörselskydd sker i Vikmanshyttan. Där arbetar ett 40-tal personer.

Under tre år fanns en elektronikproduktion av de mer avancerade hörselskydden i Borlänge. Men när företaget ville vidareutveckla den produktionen tvingades man flytta verksamheten till Värnamo för att hitta den nödvändiga kompetensen.

Det är på fabriken i Värnamo, med 13 anställda, som man kommer att tillverka de hörselskydd som nu beställts av USA:s militärmakt.

- Här i Värnamo kan det nu bli tal om att nyanställa tre till fyra personer, säger Håkan Davidsson, som är en annan av delägarna och fungerar som produktionschef.

Övriga ägare i Sordin är Joakim Birgersson och förstås familjen Milling, som äger 90 procent av företaget.

I dag omsätter Sordin 60 miljoner kronor. Därför betyder den här ordern på 10 miljoner väldigt mycket. Men framtida storleveranser till övriga Nato-länder kan få positiva effekter även på kontoret i Falun och produktionen i Vikmanshyttan.

- Vi kan behöva göra vår organisation större. Det kommer verkligen att beröra kontoret i Falun på ett positivt sätt, säger Håkan Davidsson.

- Samtidigt kan det bli tal om att frigöra resurser för Värnamo vilket kan bli en fördel för verksamheten i Vikmanshyttan Tomas Martinsson.

I går gick det inte att få någon kommentar av vd:n som var på semester i utlandet.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons