Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militarisering ingen garant för demokrati

Annons

Polisen ska, när man anser det nödvändigt, kunna begära hjälp hos försvarsministeriet och dessutom i förväg få den sittande regeringens godkännande. Dessa åtgärder ska få grönt ljus i situationer "där det finns ett avsevärt hot mot liv eller egendom".

Accepterandet av att väpnade styrkor kan operera mot enskilda individer och inte bara mot terroristaktioner, som lagen rättfärdigas med, representerar ännu ett steg i en serie av kontrollåtgärder och militarisering av samhället.

De senaste åren har Sverige genom justitieminister Thomas Bodström infört en serie initiativ för kontroll och repression i samhället som helhet. Ministern var en av dem som föreslog den lagstiftning som nyligen sanktionerades i Europaparlamentet, och som fick snabb tillämpning i Sverige, med kontroll och sparande av all elektronisk trafik, från telefonsamtal till e-post.

Den atmosfär av rädsla och terror, som pressats fram av den nordamerikanska propagandaapparaten med syftet att rättfärdiga deras aktioner för att kontrollera världen, får ett positivt gensvar från socialdemokratin - ett koncept för inre och yttre försvar som designats i Pentagon och av Bushadministrationen. Ett koncept som skamligt nog har anammats av EU. Ett åtgärdsbatteri för kontroll och repression av samhället som kan komma att bli ännu farligare om det kommer till ett regeringsskifte i nästa val.

För 65 år sedan, i Ådalen i maj 1931, anföll och besköt den svenska armén en marsch av obeväpnade arbetare i strejk och dödade fem av dessa. Sedan dess har det utverkats en lag mot att använda armén för att slå ned civila konflikter.

Ingen kan tvivla på att Sverige de senaste åren har ändrat sin neutrala hållning. Den nuvarande socialdemokratiska regeringen har knuffat landet i riktning mot en större politisk och militär inblandning i den internationella politiken och i det amerikanska imperiets aggression mot olika länder, vilket har medfört större risk att Sverige blir ett mål för terroristiska aktioner.

Även om inte den svenska krigsmakten historiskt är fiende till det civila samhället, som i Latinamerika, bör man vara observant på att vägen mot en militarisering av samhället inte garanterar en högre säkerhet, och än mindre att det stärker demokratin.

MIGUEL PEREZ MIGUEL PEREZ ÄR RIKSDAGSKANDIDAT FÖR VÄNSTERPARTIET I DALARNA OCH METALLARBETARE I LUDVIKA.

Mer läsning

Annons