Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärfordon körde av vägen

Annons

Larmet om den första avåkningen kom vid 11.30-tiden då en lastbil hade kört av en dryg halvmil söder om Vansbro utmed riksväg 26. Inga träd fanns dock i vägen utan utan en bärgare kunde se till att lastbilen åter kom upp på körbanan och fortsätta färden norrut.

En dryg timme senare var det dags igen, den här gången några kilometer norr om Vansbro längs 26:an mot Mora. Två lastbilar med släp hade kört av vägen med några hundra meters mellanrum.

Den första bilen hade gått av vid infarten till en fastighet i Dalasågen. Dragbilen blev liggande på sidan i en slänt medan släpet, lastat med ytterligare en lastbil, stod på rätt köl i diket.

Dragbilen var illa tilltygad och bland annat hade framvagnen helt slitits loss. Släpet med lastbilen på flaket var relativt oskadat och kunde med hjälp av en tungbärgare från Malung dras upp på vägen i väntan på att hämtas.

Nästa lastbilbil låg ytterligare några hundratal meter norrut. Där hade släpet, lastat med två terrängfordon, hamnat utanför vägbanan i ett par hundra meter innan hela ekipaget slutligen skar ned i en slänt och brakade rakt in i några björkar.

På grund av det dåliga väglaget var ändå hastigheten vid samtliga avåkningar relativt låg och ingen av de som färdades i fordonen skadades. Även den djupa snön bidrog till att avkörningarna bromsades upp.

Militärtransporten bestod av sammalagt 15 lastbilar från P4 i Skövde och utfördes av värnpliktiga och befäl från Livgardet i Stockholm.

Riksvägen var stundtals helt avstängd under bärgningsarbetet men några längre köer hann aldrig uppstå.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons