Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mildare straff för svarta bandylöner

Annons

I Falu tingsrätt dömdes Berggren till sex månaders fängelse för grovt skattebrott. Domen i dag är alltså avsevärt lindrigare.

Svea hovrätt friar Jan-Åke Berggren från anklagelserna att han varit ansvarig för att svarta pengar betalats ut till de ryska stjärnorna Sergei Obuhov och Valeri Grachev. Dessa pengar har betalats ut efter Berggrens period som ordförande i klubben.

Däremot döms Jan-Åke Berggren för att de ryska spelarnas förmåner, bland annat fri bostad, fri bil nio månader om året och en gratis flygresa om året tur och retur till Ryssland, inte redovisats.

Hovrätten anser att Berggren bara kan hållas ansvarig för de fel som begåtts från 1 januari 1997 till september samma år, då han var ordförande i klubben.

Under den tiden rör det sig om ungefär 380 000 kronor i löner och förmåner som Falu BS låtit bli att bokföra och därmed har BS sluppit betala cirka 115 000 kronor i skatt. Berggren döms därför bara till skattebrott av normal grad.

- Det känns som en rättvis dom. Jan-Åke har ett ansvar för det som har hänt när han var ordförande, oavsett om han vetat om att svarta pengar betalats ut eller ej, säger Per Borgblad.

Falu tingsrätt, som gick på åklagarens linje, fann att Jan-Åke Berggren gjort sig skyldig till att ungefär 1,5 miljoner kronor inte redovisats under hela 1997 och 1998.

Enligt deras bedömning skulle Berggren varit skyldig till att Falu BS sluppit betala närmare en halv miljon i skatt. Tingsrätten menade att Berggren, som hösten 1997 blev sportchef i Falu BS, måste ha känt till och varit ansvarig för de fel som begåtts.

- Jag ska träffa min klient i veckan och diskutera domen. Vi ska även fundera på om vi ska överklaga till Högsta domstolen. Men som det känns nu kommer vi inte att göra det.

Under förhandlingarna i hovrätten för några veckor sedan attackerade Per Borgblad kammaråklagare Gun-Britt Ström och menade att hans klient inte har huvudansvaret för det som hänt. Försvarsadvokaten sade att Bo Andersson och Per Frykholm, de två ordförandena efter Jan-Åke Berggren, har den den största skulden.

- Sett till Svea hovrätts dom skulle Bo Andersson dömts hårdare än min klient, om det varit han som blivit åtalad.

Förutom den villkorliga domen och 100 timmars samhällstjänst, som motsvarar ett fängelsestraff på tre månader, dömde Svea hovrätt att Jan-Åke Berggren ska få 75 000 kronor i ersättning för advokatkostnader.


CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons