Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mildare krav på Irans urananrikning

Annons

USA och ytterligare fem stormakter kan för första gången vara beredda att låta Iran behålla en del av sitt program för urananrikning intakt.

USA, Ryssland, Kina och ledande europeiska nationer kan för första gången vara beredda att mildra kraven på att Iran avvecklar atomprogrammet med vilket klyvbart material för kärnstridsspetsar kan framställas, uppgav utländska regeringsföreträdare.

Uppgifterna kom i samband med att samtal fördes mellan EU:s utrikesrepresentant Javier Solana och Irans chefsförhandlare Ari Larijani. Uppgiftslämnarna sade att diskussionerna var viktiga eftersom det för första gången kunde innebära ett försök att kringgå det låsta läget om urananrikning genom att komma överens om ett nytt sätt att definiera den.

Iran har för närvarande 1|300 centrifugeringsmaskiner i drift enligt ett internt dokument som skickats till FN:s atomenergiorgan IAEA.

Irans mål är att ha 50|000 centrifuger i drift årligen, vilket är tillräckligt för att ta fram material för ett nätverk av kärnkraftsgeneratorer, eller ett fullskaligt kärnvapenprogram, om Iran väljer att göra så.

Enligt en diplomat vill de sex världsmakterna hindra Iran från att utveckla ett fullskaligt program vid den underjordiska anläggningen för urananrikning i Natanz.

TT

Mer läsning

Annons