Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild vinter guld för grävare

Annons

Det började som vanligt med snö i november och tjäle i marken. Kent Andersson, som driver entreprenadfirma i Sundborn, ställde undan grävmaskinerna och gjorde sig redo för snöröjning och halkbekämpning som han normalt arbetar med på vinterhalvåret.

- Men jag var bara ute några svängar innan det var varmt igen. Nästan hela november och december har varit helt frostfria utan tjäle i marken, säger Kent som just nu utför arbeten på soptippen i Falun.

- Vi dränerar, höjer upp brunnar och sätter om staket. Det hade vi inte kunnat göra om temperaturerna hade varit normala för års-tiden. Vi har kunnat gräva vintertid tidigare också, men inte i den här omfattningen eftersom man då varit tvungen att värma upp marken med kol först.

Kent har en anställd och en timanställd i firman, båda har kunnat jobba full tid hela säsongen vilket inte är möjligt när snöröjning är huvudsysslan. Kent ansvarar för tre områden i Falun, ett på uppdrag av Kopparstaden och två genom Peab som sköter snöröjning och halkbekämpning åt Falu kommun. Vintertid är han van att arbeta på nätterna, då den mesta snöröjningen sker. Nu jobbar han dagtid samtidigt som han får jour-ersättning för att vara tillgänglig om snön kommer. Om kylan slår till, räknar Kent med att tjälen kan gå djupt ned bara på några dagar eftersom det är så blött i marken.

-Mig gör det ingenting om vintern fortsätter att vara snöfattig och varm ett tag till.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons