Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild kritik mot förskolan

Annons

Minst vart sjätte år får Leksands kommun, liksom alla landets kommuner, besök av Skolverket för en tillsyn av förskole- och skolverksamheten.

I april i år var det dags igen. Två undervisningsråd från Skolverket kom på besök för att granska barnomsorgen.

De läste mängder av dokument och intervjuade allt från kommunalrådet till personalen och föräldrarna och kom fram till att verksamheten fungerar bra på i princip alla punkter. Nyligen fattade de sitt beslut i tillsynsärendet.

I endast ett fall riktar Skolverket kritik mot Leksands kommun, vilket innebär att problemen måste åtgärdas. Kritiken gäller oklarheter i delegationsordningen mellan bildningsnämnden, områdeschefer och rektorer.

Beslut som fattas på delegation av områdeschefer eller rektorer ska dokumenteras och återrapporteras till nämnden, vilket inte alltid sker i Leksand.

- Nämnden har både en skyldighet och en rättighet att ta del av de återrapporterade besluten för att utöva nämndens kontroll av verksamheten, skriver utbildningsråden i sitt beslut.

- Det innebär också en försämrad rättssäkerhet för den enskilde, som då inte får möjlighet att överklaga beslutet på rätt sätt, om så önskas, fortsätter de.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons