Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild dom för dödshjälp i Frankrike

Annons

En fransk läkare har dömts till ett års villkorligt fängelse för att ha förgiftat en dödssjuk kvinna. Fallet har fört in frågan om dödshjälp i den franska presidentvalrörelsen.

Läkaren Laurence Tramois dömdes på torsdagen för att ha ordinerat den dödliga injektion som tog livet av Paulette Druais i augusti 2003. Hon fick den mildaste påföljden på straffskalan. Sjuksköterskan som gav injektionen, Chantal Chanel, frikändes helt av domstolen i Perigueux i sydvästra Frankrike. Paulette Druais led av cancer i bukspottkörteln.

Fransk lag ger sedan 2005 anhöriga rätt att begära att livsuppehållande behandling för döende patienter avbryts, men tillåter inte läkare att vidta aktiva åtgärder för att göra slut på patientens liv.

Inför rätten sade Laurence Tramois att hon hade känt Druais i 18 år och att hon kände sig som en familjemedlem. Hennes syster är gift med Druais son.

Hon sade att hon beslutat att ta till giftinjektionen efter vädjande från den dödssjuka kvinnan, sedan alla behandlingsmöjligheter var uttömda.

Druais make och son vittnade under rättegången och sade att de var tacksamma mot läkaren och sköterskan och att Paulette Druais hade bett om att få sluta sitt liv.

Åklagarna hade yrkat på två års villkorlig dom för Tramois och ett år för Chanel. De hade varnat juryn för att ett frikännande skulle skicka fel signaler om "barmhärtighetsmord".

Fallet har väckt livlig debatt i Frankrike och dödshjälp har blivit en fråga i valrörelsen inför det kommande presidentvalet. Kandidaterna har krävts på besked om sin syn. Högerkandidaten Nicolas Sarkozy säger att "det bör finnas gränser för mänskligt lidande", utan att direkt öppna för en lagändring. Francois Holland, ledare för Socialistpartiet, vars kandidat är Ségolène Royal, säger att han inte är beredd att legalisera dödshjälp men att åtgärder måste vidtas för att "utveckla" lagstiftningen. Mittenkandidaten Francois Bayrou säger att han inte vill sträcka sig längre än dagens lagstiftning.

TT

Mer läsning

Annons