Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild algblomning hittills

Annons

Algblomningen i Östersjön har inte varit så våldsam i sommar som befarats.

Men Lasse Gustavsson, generalsekreterare för Världsnaturfonden, är inte rädd för att frågan ska glömmas bort.

I vintras fanns det en oro bland experterna att årets algblomning i Östersjön kunde bli mycket kraftig i och med att rekordlåga syrehalter uppmätts.

Men algblomningen har än så länge inte varit så kraftig som det först fruktades. Vid den här tiden i fjol var algblomningen mycket mer utbredd.

Enligt den senaste rapporten från Informationscentralen för egentliga Östersjön har inga större ansamlingar av blågröna alger på havsytan upptäckts mer än lokalt i Stockholms skärgård och Finska Viken.

Däremot finns det förhållandevis mycket blågröna alger i hela området från söder om Ålands hav ner till de södra delarna av Östersjön. Merparten av de alger som det rör sig om är inte giftiga, men bör ändå behandlas som sådana eftersom de är svåra att skilja från varandra.

Om vädret stabiliserar sig och blir varmare samtidigt som det slutar blåsa finns det stora risker för ytansamling av alger.

Trots att blomningen ännu inte har varit så stor i år tror inte Lasse Gustavsson att frågan hamnar i skymundan.

Han tror att övergödningen av Östersjön och dess konsekvenser satt sig i medvetandet hos allmänheten och politiker.

Något som också gör att frågan kommer att hålla sig aktuell är att Östersjöländernas samarbetsorgan Helcom ska underteckna en aktionsplan senare i höst. Det gemensamma målet är att Östersjön ska ha en god miljö 2021.

TT

Mer läsning

Annons