Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael räddade livet på pojke

Annons

Familjen Ekström från Borlänge reste till Tunisien på semester förra veckan. På lördagen befann de sig, som så många andra barnfamiljer, vid hotellets pool i staden Hammamet.

- Jag såg en liten pojke som låg och flöt på rygg i poolen. Det såg ut som om han simmade ryggsim, berättar Mikael Ekström.

Efter att ha noterat det vände han sig om för att tala med sin yngsta dotter. Mindre än en minut senare vände Mikael sig åter mot poolen och såg den lilla pojken ligga på bassängens botten.

- Först trodde jag att han hade dykt ner på botten, men sen insåg jag att det var något som inte stämde.

Pojken, fem-årige Arras från Sverige, höll på att drunkna. Mikael Ekström kastade sig i poolen och drog upp den livlösa kroppen. Pojken andades inte, saknade puls och hjärtat hade slutat att slå.

- Jag tänkte inte. Lade inte alls märke till vad som hände runt omkring mig. Det enda jag kunde koncentrera mig på att göra var att utföra hjärt- och lungräddning, minns han.

Sekunderna rusade iväg och pojken förblev livlös. Först en dryg minut senare hostade 5-åringen och vaknade till liv igen. Samtidigt kom hans föräldrar rusande i panik mot poolområdet. Mamman hade trott att pappan hade pojken under uppsikt och vice versa.

- Föräldrarna var lika chockade som jag. Natten efter händelsen kunde jag inte sova, berättar Mikael Ekström.

Han blev semesterortens stora hjälte. Researrangör och andra semesterfirare, inte minst pojkens föräldrar, uttryckte de följande dagarna sitt stora tack för den hedersvärda insatsen. Att 5-åriga Arras lever, är helt och hållet Mikael Ekströms förtjänst.

- Det finns inga ord som kan beskriva hur tacksamma pojkens föräldrar var. Samtidigt vann jag en ny vän. Arras kommer jag att fortsätta hålla kontakten med, säger vardagshjälten som nu kopplar av på hemmaplan.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons