Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MIK stärker den lokala kulturidentiteten

Annons

Höga ljudnivåer som gälla barnskrik, popmusik och oväsen på idrottsplatser är inte njutbara för äldre personer. Det är en anledning till att jag inte tidigare sett någon av Moras matcher i nya FM-arenan. Men när Södertälje kom på besök var det dags för debuten.

Ljudmässigt var den inte så lyckad. Jag hade fått en plats närmast Södertäljeklacken. Särskilt i början av tredje perioden, då Södertälje låg under med 3-0, försökte den med en intensitet som närmade sig orkanstyrka elda mannarna i sitt lag till nya krafttag. Nu hjälpte det inte så mycket. När baklängessiffrorna blev både 0-4 och 0-5 ersattes remsan "Vi älskar Tälje" med "Avgå Timo, Avgå Timo." Södertäljes tränare gjordes till syndabock. Nämnas bör att Mora också hade sin hejarklack, men den tedde sig som en mild västanfläkt jämförd med Täljeklacken.

Jag är imponerad av den nya ishallen, som tillkom under så pressande omständigheter. Det är också beundransvärt hur Mora IK lyckats engagera en stab av funktionärer i form av matchvärdar, parkeringsvakter, drillflickor med flera som alla gör en insats för klubben och för ishockeyn.

I antikens Rom bjöds i Colosseum invånarna på gladiatorspel, som ofta slutade med blodsutgjutelse och död. I FM-arenan bjuds också på rafflande skådespel. Det är skickliga aktörer på skridskor som erbjuder dessa.

Intensiteten i kampen kan leda till slagsmål, där stridstupparna vanligen skiljs åt ganska snabbt och där de får begrunda sina synder i utvisningsbåset. Vid andra tillfällen tacklas spelarna in i sargen med ett brak, men som detta inte är regelvidrigt sker ingen bestraffning .

Även om Moras lag i mycket påminner om en främlingslegion är Moranamnet det som förenar. I likhet med Gustav Vasa, Anders Zorn, Vasalopp, Moraknivar, Morahästar, Mora-Nisse och ett flertal andra Morasymboler bidrar Moras hockeylag till att förstärka namnet Moras image.

Den som är intresserad av ämnet kan med fördel läsa Göran Rosanders artikel Lokal kulturell identitet i Moraboken del 3. Utrustad med öronproppar blir det förmodligen för min del fler besök i FM-arenan. En tacksamhetens tanke går också till Leksand utan vars hjälp Mora inte hade varit ett lag i elitserien.

Erik Svensson

Mer läsning

Annons