Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MIK:s fastighetsbolag kan behöva låna mer

Annons

En av de politiska företrädarna, miljöpartisten Olov Carlsson, tolkade informationen som att fastighetsbolaget har en starkt ansträngd ekonomi. Vissa ford-ringsägare har ännu inte fått betalt för sina tjänster.

Det som skulle kunna ge ett ljus i tunneln är att Mora kommun går i borgen för ytterligare upplåning av maximalt 14 miljoner kronor samt att 500 000 kronor för "Mötesplats Mora" utbetalas tidigare än september 2005 som avsetts.

Då skulle fastighetsbolaget med de här resurserna kunna skapa en bättre lånebild.

En annan politiker, Bernt Persson (s), såg inte lika mörkt på tisdagskvällens information.

- Faktiskt en bättre ekonomisk situation än jag hade trott.

Däremot har han reagerat över att fastighetsbolagets ordförande Gunnar Englund i ett uttalande sagt; "Man skulle inte få mycket till ishall för 18 miljoner kronor".

Som bekant lånade fastighetsbolaget upp 18 miljoner kronor av kommunen med motiv att bygga om ishallen till elitseriestandard. Slutnotan hamnade på 35 miljoner kronor.

- Fick vi i kommunstyrelsen inte korrekt information från MIK när vi skulle ta ställning till lånet, frågar sig Bernt Persson.

Tidningen har talat med Gunnar Englund som bekräftar att vissa entreprenörer ännu ej fått full betalning för utförda tjänster och arbeten.

- Vi har kommit överens om en avbetalningsplan och det föreligger inga indrivningshot, är hans kommentar.

Han säger sedan att det med en annan lånebild skulle vara möjligt att sänka räntan med tre procent.

- Man skulle alltså kunna använda ytterligare resurser till att få lånen omplacerade i ett låneinstitut som ger förmånligare ränta, men det skulle inte betyda att låneskulden ökar ytterligare. Vi skulle istället lyfta av skulder, säger Englund.

Någon formell begäran om borgen eller tidigare utbetalning av pengar har inte gjorts till kommunen, men blir det aktuellt rör det sig i extremfallet om borgen för 14 miljoner kronor.

Beträffande Bernt Perssons reaktion över Gunnar Englunds uttalande om att 18 miljoner inte skulle ha gett mycket till ishall säger han.

- 18 miljoner räckte till själva isovalen. Men därtill har så mycket mer tillkommit. Exempelvis har försäljningsytorna i arenan ökat från 500 till 3 175 kvadratmeter.

Englund är mera road av att tala om vad gjorda investeringar gett.

- 26 timmar tv-sändningar i vinter motsvarar sex vasaloppssändningar. FM Mattsson arena har av mediakåren klassats som den bästa elitseriearenan med 4,55 poäng av fem möjliga.

- Mora IK är en vinstmaskin. Jag vill inte föregripa bokslutet som inte är satt ännu, men det handlar om flera miljoner kronor i överskott.

- Fastighetsbolaget är inte på obestånd, men det kan bli ett gynnsammare läge med omdisponeringar av upplånade pengar, sammanfattar fastighetsbolagets styrelseordförande Gunnar Englund.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons