Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MIK betalar Steen

Annons

Ursprungskravet från Steens ishockeyskola var en miljon kronor. Parterna har sedermera enats om hälften, en halv miljon kronor.

Parterna är, förutom Steens ishockeyskola, Mora kommun och Mora IK.

Uppgörelsen bygger på att Mora kommun, efter fredagens kommunstyrelsesammanträde, till Malte Steens ishockeyskola utbetalar den nämnda summan 500 000 kronor.

Men kommunen ska enligt en uppgörelse med Mora IK genom klubben få tillbaka pengarna via en avbetalningsplan där 150 000 erlägges nu, lika mycket i september nästa år och slutligen 200 000 i september 2006.

Varför Mora IK tänker betala notan kommenterar MIK:s klubbdirektör Jan Simons så här.

- Vi hade omaket att gå upp i elitserien och måste då bygga om ishallen enligt gällande krav från ishockeyförbundet. Egentligen har vår ståndpunkt från klubben hela tiden varit att vi inte har något ret-roaktivt ansvar för avtal där Mora IK inte ens är avtalspart. Trots detta är vi från klubben villiga att erlägga de kostnader Malte Steens ishockeyskola drabbats av för flytten till Älvdalens ishall.

Jan Simons tillägger att MIK tröttnat på allt tjafs som varit i det här ärendet.

- Det har slagit tillbaka på klubben fast vi inte har med det att göra, säger han.

Tillsammans med kommunalrådet Lars Matsson-Frost tycker han i alla fall det är positivt att man kommit till ett avgörande där en enskild företagare (Malte Steen) kommit i kläm.

Det var dock ingen enig kommunstyrelse bakom fredagens beslut. Socialdemokraterna Bernt Persson, Bigitta Sohlberg och Britta Finsén reserverade sig mot beslutet tillsammans med vänsterpartisten David Örnberg.

Bernt Persson säger att motivet till reservationen är att de nämnda ville ha på papper att det är Mora IK:s fastighetsbolag som till kommunen betalar pengarna.

- Vi har dåliga erfarenheter av att ha fordringar på idrottsföreningar. Det är bara att blicka ut över landet och se vad som händer, säger Bernt Persson.

Han pekar även på en sista punkt i den skrivelse MIK inlämnat till kommunstyrelsen gällande bland annat avbetalningsplanen.

Där står: "Som en konsekvens av att krav ställs på Mora IK för betalning av Malte Steens ishockeyskolas kostnader kommer Mora IK att till TUF-nämnden kräva återbetalning av hyreskostnader".

I skrivelsen står inget specificerat belopp gällande kravet, men enligt Bernt Persson rör det sig om 160 000 kronor.

- Vi menar att om inte MIK får de pengarna drar klubben av motsvarande summa i avbetalningsplanen.

- Det är fortfarande många konstigheter i det här ärendet, avslutar Bernt Persson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons