Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsministern vill ha snabbare asylprocess

Annons

Han bor i Hedemora och är ordförande i FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd. Tidningen bad honom kommentera Holmbergs svar på de tre frågorna till ministern:

Anser du att det finns någon bortre tidsgräns för hur länge en flykting ska ha vistats i Sverige innan han/hon av humanitära skäl ska tillåtas att stanna?

- Nej, det finns ingen gräns. Myndigheterna ska bedöma från fall till fall och följa lagstiftningen, säger Barbro Holmberg som vill ha en asylprocess där handläggningstiden är max ett halvår. Det är viktigt med en tydlig slutpunkt då flyktingarna får besked.

- Det nuvarande systemet fungerar inte, väldigt många fortsätter att överklaga och det är inte bra, det väcker falska förhoppningar, säger Holmberg och talar om mer resurser till dem som handlägger asylärenden.

Regeringen har lagt ett nytt förslag som minskar möjligheten att överklaga.

- Men det måste alltid finnas en säkerhetsventil. Om det blir revolution i hemlandet eller flyktingen hamnar på intensiven måste Migrationsverket kunna skjuta upp avvisningen, säger Holmberg.

Michael Williams anser att det måste finnas en rimlig gräns.

- Åtminstone när det gäller barn måste man kunna ta hänsyn till anknytning, som man gjorde under 90-talets början. Hade man då varit här i fyra år fick man lämna in en helt ny ansökan, säger Williams.

- Den allvarliga inskränkningen i det nya förslaget är att medicinska hinder kommer att bedömas utifrån om flyktingen ska klara resan hem, vilket nästan alltid går med till exempel ambulansflyg. Bara de klarar själva resan kan folk vara hur fysiskt och psykiskt sjuka som helst, säger Michael Williams.

Det finns i dag 4 000 flyktingar som gömmer sig på olika håll i Sverige. Vad har ministern för råd till de människorna?

- Det bästa är att de tar emot den hjälp de kan få för att kunna återvända till sina länder. Jag menar inte att människor utnyttjar systemet, men har man fått sin sak prövad av myndigheterna både en och två gånger så är det oerhört destruktivt att gömma sig, säger migrationsministern.

Michael Williams påpekar att Utlänningsnämndens bild av läget i det forna hemlandet ofta inte stämmer med flyktingens egen erfarenhet.

- Ibland kan det vara nödvändigt att gömma sig för att få sin sak rättvist bedömd. Sverige sätter ribban högt för asylsökande och det finns inga felfria system, säger Williams. Flera gånger har svenska myndigheter tvingats backa efter internationella domar och flyktingar har fått stanna.

Under de senaste åren har kraven för att få stanna i Sverige av humanitära skäl skärpts. Hur ser ministern på det?

- Kraven har inte skärpts, man kan aldrig jämföra statistik. För tio år sedan pågick flera krig i Europa, svarar Barbro Holmberg.

Det stämmer inte med Michael Williams erfarenhet.

- Hänsynstagandet till tidsfaktorn har definitivt minskat. Liksom hänsynen till självmordsrisk. Nu måste flyktingen ha en diagnos som psykotisk för att få stanna, men vi har exempel på dem som begått självmord utan att ha fått den diagnosen när de varit i kontakt med psykiatrin, svarar Williams. Han påpekar också att nya regler om anknytning kom 1997. Tidigare var det lättare för äldre släktingar att få asyl.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons