Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migranter i franskt ministerresidens

Annons

Den franska regeringen anlitade afrikanska migranter med falska uppehållstillstånd på ett officiellt residens där president Nicolas Sarkozy nyligen bott.

Avslöjandet om de två migranterna från Mali är pinsamt för den konservative Sarkozy, som vann vårens presidentval på bland annat löften om att stoppa den illegala invandringen.

Migranterna anlitades för att delta i renoveringen av La Laterne i Versailles, som är ett av premiärministerns officiella residens. De greps i veckan sedan det framkommit att de tagit sig in i landet på falska papper. Polisen har nu inlett en utredning av hur det kom sig att de fick jobb på residenset.

Firman som anlitade duon säger sig ha gjort det i god tro och kommer inte att åtalas. De båda malierna riskerar däremot utvisning.

Under Sarkozys tid som inrikesminister fördubblades antalet utvisningar av papperslösa till 25|000 om året. Han har lovat att som president ta i med hårdhandskarna mot de mellan 200|000 och 400|000 migranter som enligt olika uppskattningar uppehåller sig i Frankrike utan papper.

Vid sidan av fler utvisningar tänker regeringen utvidga ett system med hemvändarbidrag till barnfamiljer som vill fara tillbaka till sitt ursprungsland.

TT

Mer läsning

Annons