Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommarkärlek: Än spritter det i gubben

Annons

- Det går inte att sluta, jag älskar midsommar och alla glada människor som samlas vid midsommarfirandet, säger Rune som mer eller mindre halkade in på ett bananskal som lekledare.

- Det var i slutet på 60-talet, vi hade en lekledare från Stockholm som började bli lite "gaggig", jag tyckte att det var dags för någon annan att ta över lekarna.

- Kan inte du ta över, sade festarrangörerna, på den vägen är det, säger Rune, som nu efter 42 år som lekledare själv börjar leta efter en efterträdare.

- Jag börjar bli gammal och kanske lite "gaggig" själv, men det är inte lätt att hitta någon som vill vara lekledare.

Rune har inte tröttnar på att vara lekledare. Därtill är kärleken till Bjursås och midsommaren alldeles för stor. Så länge hälsan står honom bi, kommer han att fortsätta.

- Midsommar är en speciell tid för mig, jag njuter i fulla drag av att se glada människor som dansar kring majstången, säger han.

Pensionären Rune ska hinna med sex majstångsresningar under några dagar.

Den första dansen kring majstången i Björsberg är redan avklarad. På själva midsommaraftonen leder han lekarna i Västanberg och vid lilla och stora majstångsresningen på Dössberget.

- Dössberget är det stora midsommarfirandet. Det är en folkfest som lockar flera tusen glada människor. På eftermiddagen är det fest för barnen och på kvällen för vuxna

På midsommardagen är det dags för firande i Rog. Helgen efter midsommar avslutas sommarens majstångsresning i Gopa i Sågmyra.

Först på söndag när midsommaren är över får Rune och hans spelkompisar tid att fira sin egen midsommar.

- Då äter vi lite sill och det som hör till. Kanske blir det små grodorna fram på kvällskvisten, säger Rune Halfvarssons.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons