Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar mellan skurar

Annons

Det var regnet som bestämde när midsommarstängerna skulle resas i Älvdalen på midsommarafton. I Blyberg blev resningen nästan en timme försenad på grund av en kraftig regnskur.

Strax före utsatt tid lyste solen starkt och klart, men när spelmän och rumpa skulle gå från Gambelai?per började regnet. Hellre än att riskera fiolerna avvaktade sällskapet.

När skuren var över bröt solen fram igen och med regnvattnet rinnande på vägen tågade spelmännen uppför backarna.

Stången kläddes och gjordes fin och restes med hjälp av bofasta och tillfälliga Blybergsbor. Efter lite vinglande på slutet kunde Ulf Andersson bulta fast stången i stenen och det riktiga midsommarfirandet kunde börja.

Blybergs spelmän spelade, små barn i folkdräkter kunde inte hålla sig utan började dansa så fort spelmännen drog igång stråkarna.

Kommunchefen och blybergaren Bengt Welin klättrade upp på stångens sten och förklarade sin kärlek till både sommaren och Blybergs by.

Efter talet blev det ytterligare musik av spelmännen och senare på kvällen blev det dansmusik i bystugan som i år fått tak över den nybyggda verandan, där besökare kunde sitta och fika om de nu inte ville dansa.

Klockan två på natten kunde alla som ville avsluta midsommarfirandet med den traditionella vandringen till Blybergets topp för att se soluppgången från denna "helgedom".

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons