Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar med mångfald

Annons

Ta gärna en tur till Svärdsjö, Torsång, Bjursås, Gagnef, Sollerön, Sunnansjö eller Våmhus om du vill delta i ett traditionsrikt midsommarfirande som inte tillåtits bli för stort.

Har du aldrig varit i Sammilsdal i Leksand, har du missat det mest storslagna Dalarna kan prestera. Några gånger i livet bör man ha varit i Leksand. Att trängas med flera tusen firande kan faktiskt ha sin tjusning, om än inte varje år. Den berömda Gunde-pälsen ger sig gärna till känna hos mig när jag varit med i "Guds Gröna Grop", för att tala i Himlaspelsstermer.

Själv brukar jag fira min midsommarafton vid någon fäbod. Om barndomens midsommarfirande vid Tyrsbergets fäbod söder om Björbo, har jag berättat i flera midsommarkrönikor. Så också om firandet vid Storänget i Nås, dit färden alltid gick i ungdomens dagar.

Det känns bra att traditionen både vid fäboden och i Nås hålls vid liv. Generationerna kommer och går. Men upplägget, eller konceptet som det numera heter, känns igen från barn- och ungdomstider.

Till Tyrsberget åker jag med visst vemod. Två trogna fäbodbesökare, Axel och Annkulla, får inte uppleva något kaffesamkväm i fäbodlagets gemenskap i år. Två glada skratt från två positiva människor, har tystnat för gott. Midsommarfirandet i Tyrsberget saknar varje inslag av storvulenhet. Här gäller enkelhetens princip. Blommor plockas, stången reses och folket njuter av nykokt petterkaffe.

Efter ett par timmars gemenskap skingras skaran. Framåt kvällen kan det bli återsamling på fäbodtorget. Någon, i varje fall min namne Christer, har tagit med ett instrument. Innan någon riktigt fattat hur det gått till har aftonen glidit över till tidig midsommardag. Över bergen runt fäboden vilar lätta dimslöjor. För någon timme är det alldeles tyst. Att gå genom barndomens fäbod på midsommarnatten är en sakral upplevelse.

I grannfäboden Lövberget, en av de största fäbodarna i kommunen, är firandet utannonserat och mera organiserat med lekar och dans. Hit kommer mycket folk, om vädret är bra. Lars och Bror-Erik bjuder på musik från dragspel och gitarr, och inne i logen kan du bättre än ute på tunet hålla myggen på avstånd när du dricker ditt eftermiddagskaffe.

Några av fäbodens unga midsommarfirare söker sig senare på kvällen till festligheterna i Nås, en given samlingsplats för ungdomen i denna del av Västerdalarna. Ingen missunnar de unga att roa sig med vad festplatsen har att erbjuda av frestelser.

Med hjälp av vännen Malte Enmalms dikt tillönskas alla läsare en glad midsommar!

Mer läsning

Annons