Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar i Japan

Annons

Det har gått hela 20 år sedan Leksand och japanska Tobetsu blev vänner. En vänskap som trots det långa avståndet på omkring 6 000 kilometer har hållit genom åren och bara växt sig starkare.

- Det finns inget liknande vänortssammarbete i hela Sverige, inte heller i Europa skulle jag vilja påstå, säger kommunalrådet Bo Pettersson.

- Vi har ett samarbete och en vänskap som är djup och innerlig. Både när det gäller näringslivet, skolan, kulturen och hantverket.

När de båda orterna firade 15 år av vänskapligt samarbete kom japanerna till Leksand och vid nästa års jubileum är det dags för leksingarna att återgälda besöket.

- Tanken är att vi ska åka dit strax före midsommar och ordna en stor midsommarfest med dansare, musiker, kyrkokör och allt vad man kan tänka sig.

- Festen kommer att direktsändas i japansk tv och de verkar satsa på att få ett stort nationellt medialt genomslag, fortsätter Pettersson.

Och att dansa små grodorna i direktsänd japansk tv är inget som avskräcker kommunalrådet?

- (skratt) Nej, vi gör allt för publiciteten!

För det är inte bara vänskapen som ska manifesteras vid besöket i Japan nästa år. Minst lika viktigt är det för såväl Leksand som resten av Siljansbygden och hela Dalarna att marknadsföra såväl näringslivet som hantverket och turismen.

- Vi planerar att hyra en våning i Sapporo för att visa upp produkter och besöksmål från länet, säger Lasse Nygård ordförande i Leksands vänortskommitté och med många kontakter i Japan.

- Japanska handelskammaren Jetro, menar att vi sitter på ett guldägg när det gäller till exempel turismen.

Vintertid går ett fullastat charterplan om dagen mellan Japan och ishotellet i Jukkasjärvi. Förhoppningen är att Siljansbygden och Dalarna ska locka lika starkt sommartid.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons