Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midnatt och älvdans

Annons

Årets älvdans på Österforsbron var den fjärde i ordningen.

- Det börjar bli en trevlig tradition, tycker Gunnar Östberg.

Uppskattningsvis mellan 400 och 500 personer hade samlats på Österforssidan för att ta del av den mycket speciella och stämningsfulla dansföreställningen.

- Älvdansen är häftig. Skulle jag komma ner till bron en natt och se älvornas dans - utan publik - är jag säker på att nackhåren skulle resa sig på mig, säger Östberg.

Det är deltagarna i Musik- och dansskolans årliga dans- och musikalläger som varje år ger en föreställning på flottbron.

Dansen, som alltså framförs mitt i natten, till musik och i skenet av några få strålkastare, lockar besökare från hela Mellansverige. Bland årets besökare märktes personer som ville återuppleva den sedan en tid rivna flottbron i Nyckelby.

Österforsbron, som efter ombyggnaden av bron mellan Kyrkbyn och Älvnäs är den enda i sitt slag i landet, är inte öppen för fordonstrafik, men väl för älvtrafik. Om den kommer att göras öppningsbar för trafik längs älven återstår att se. Det beror på om projekt Farled Dalarna kan förverkligas.

I dagarna är det 20 år sedan bron restaurerades och det har firats med en brofest. Omkring 170 personer från byarna Västerfors och Österfors samlades vid bron för att äta sill och potatis. För underhållning svarade Pontus Larsson, dragspel, och Hans Persson, gitarr och sång, samt syskonen Hellquist, sång och musik. Under ledning av några ungdomar framförde en grupp barn en dansuppvisning.

- Bron är betydelsefull för båda byarna och viktig för Österfors kulturhistoriskt riksintressanta bebyggelsemiljö. Älvornas årliga dans har breddat intresset för bron, säger Gunnar Östberg.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons