Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michel - mångsidig skådespelare fyller 40 år

Annons

Michel arbetar tidvis som skådespelare i USA och har medverkat i flera långfilmer och tv-serier som exempelvis "Waterworld" där Kevin Kostner spelar huvudrollen", "Bluechips" med Nick Nolte, Lois and Clark", "Baywatch" och "Mord och inga visor".

Michel och Ulrika Euliss som under den gångna natten flugit från USA bjuder in i sitt hem på Lyckåkersvägen. Tröttheten och tidsomställningen tycks inte ha lämnat några spår.

Sin svenska maka Ulrika, från Ludvika, träffade han i en sångklass i Los Angeles 1997. När han studerade han opera för att även kunna sjunga musikaler. Ulrika som numera är utbildad fotograf var i L.A. för att studera musik och foto. Två år senare gifte de sig i Ludvika Ulrica kyrka och köpte året efter huset på Lyckåkersvägen.

- Det bästa med Sverige är Ulrikas släkt, våra trevliga grannar och den svenska naturen, säger Michel som stortrivs i Ludvika.

Michel är född i USA, mamman är fransyska och pappan är amerikan. Familjen flyttade efter några år från Frankrike till USA.

Han har bott i San Diago sedan han började studera marknadsföring och ekonomi på universitetet.

Han arbetade sedan under flera år som distriktsansvarig på General Electric innan han helt plötsligt halkade in på skådespelarbanan.

- Det var av en ren händelse som jag började som skådespelare. En fotograf som jag kände genom en arbetskamrat tyckte att jag skulle gå på en modelluttagning, berättar Michel.

Han gick dit, blev uttagen som modell och senare även till skådespelare. I början var han mest med i reklamfilmer.

Han utbildade sig till skådespelare i Los Angeles under sammanlagt cirka fem år, samtidigt som han arbetade i yrket.

- Precis som en idrottsman måste man hålla igång hela tiden, lära sig nya tekniker och förkovra sig, då konkurrensen är väldigt hård. Det är stor skillnad på film-, teater-, och musikalroller säger Michel.

Den första filmen som Michel medverkade i var "Bluechips" med Nick Nolte. Sedan har det blivit en rad andra filmer som bland annat "Jerry McGuire" där Tom Cruise spelade huvudrollen och "Shattered Mind" med Heather Locklear.

- I "Waterworld" med Kevin Kostner spelade jag "bad guy" med rakat huvud, säger Michel med ett leende och drar fingrarna igenom det tjocka cendréfärgade håret.

Michel har också haft roller i tv-serier som exempelvis "Baywatch", "Louise och Clark" och "Mord och inga visor" och han har även framfört sånger från musikaler.

Men Michel har ytterligare ett arbete.

- I L.A. har nästan alla skådespelare ett andra jobb som de varvar mellan rollerna, säger Michel och berättar att han är anställd som byggnadsintendent för renovering av olika stora matmarknader inom kedjan Ralphs i USA.

Han samordnar och basar för olika byggnadsentreprenader så att renoveringen fullföljs enligt ritning. Arbetet bedrivs i projektform under några månader vilket innebär att Michel emellanåt får tid över både till sin skådespelarkarriär och att åka hem till huset i Ludvika. Under en av sina längre ledigheter ägnade han en stor del av sin tid till att renovera makarnas eget hus.

Andra fritidsintressen är att fiska. I USA handlar det om oceanfiske, trolling och större fångster som exempelvis tonfisk.

- Det är roligt, "but it´s a big fight", säger Michel entusiastiskt.

I Sverige nöjer han sig med att fånga gädda och öring på kastspö.

Han tycker också om att brädsurfa och har surfat på de stora vågorna i Kalifornien, Mexiko och på Hawaii.

- Man måste vänta på den perfekta vågen och när den kommer är känslan fullkomlig, säger Michel hänförd.

I Sverige söker han andra utmaningar och skulle gärna vilja lära sig att segelflyga. Genom sina grannar har han kommit i kontakt med den konsten och har redan varit uppe i ett segelflygplan som passagerare.

Veteranbilar är en annan passion och Michel återfinns ofta bland åskådarna på utställningar och evenemang. Närmast på programmet står Kungs-rallyt på västkusten den 15 augusti.

Han är medlem i svenska Aston Martin klubben, och drömmer om en egen veteranbil, han redan varit och tittat på bland annat en Aston Martin och en Jaguar.

Michel söker främst efter en modell av äldre årgång som går snabbt.

Något stillsammare är hans musikaliska intresse då han gärna spelar klassiska stycken på piano för Ulrika. Peter Tjajkovskijs verk tillhör favoriterna. Han tycker om att sjunga till eget ackompanjemang och gärna något ur en musikal.

På söndag väntar säkert musik, glädje och sång då Michel kommer att fira sin 40-års dag hemma i det egna huset tillsammans med familj, släkt, vänner och grannar.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons