Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael på jakt efter skillnaderna

Annons

Han har varit i Sverige en gång tidigare. Det var 1998.

- Men då var jag bara i Stockholm och Göteborg. Det var roligt att nu få se landsbygden också, säger Michael Hunze.

Han är allmänt intresserad av språk men att han en gång började studera svenska var en ren slump. Men det var den vägen han fick reda på sommarkursen i Malung.

- Under ett år studerade jag svenska på universitetet i München. Det var vår lektor i svenska som berättade om den här kursen i Malung och rekommenderade den, säger Michael Hunze.

Eleverna har haft en välfylld agenda under veckorna i Malung. Utöver en hel del språkstudier omfattade kursen också några doser information om den svenska kulturen och samhällsstrukturen. Dessutom har ett stort antal studiebesök gjorts. Arbetsförmedlingen, Korsnäs, polisen, socialkontoret och kyrkan var några av anhalterna.

- Jag var till vårdcentralen och jag tyckte det var spännande att se vilka skillnader det är mellan sjukvården hemma och här.

Att just det studiebesöket var extra intressant för Michael Hunze är inte så konstigt; han studerar medicin och siktar på att bli läkare. Och det är i det gebitet som han kan tänkas få lite användning för sina goda kunskaper i vårt språk.

- Det är möjligt att jag försöker komma hit till Sverige på praktik och då är det bra att kunna språket.

Utom de praktiska inblickarna i det svenska samhällsmaskineriet gjordes också kulturella nedslag. Selma Lagerlöfs Mårbacka, Carl Larsson-gården i Sundborn, Zorngården i Mora och gruvan i Falun ingick på den listan.

- Vi var också ute på en naturdag i skogen och i fjällen och det var mycket trevligt.

Allt som allt delar Michael Hunze ut många plus till bygden och till kursveckorna.

- Det har varit tre mycket bra veckor här. Det bästa har varit att få möta andra från så många olika länder.

Kursen innehöll deltagare från stora delar av Europa plus inslag från bland annat Japan, Sydkorea och Nordamerika. Det enda de hade gemensamt var en viss förkunskap i svenska språket, en förutsättning för att kunna delta.

Den internationella kursen har hållits under många somrar och arrangeras utöver folkhögskolan också av Svenska institutet.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons