Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mia hålls med sommarkök

Annons

Så har hon alltid gjort, för så gjorde mamma.

Mia förstår att folk kan höja på ögonbrynen, men för henne är det fullständigt självklart.

Vid skolavslutningen lämnar hon köket en trappa upp och flyttar ner till souterrängvåningen, för då ska det vara sommar, även om norsktröjan måste på vissa dagar.

Mia bor i Kyrkbyn i Svärdsjö utanför Falun, på Perhas-gården där hon är uppvuxen. Bruket av sommarkök var förr vanligt i trakten, men dog ut under 60-talet. Fortfarande flyttar dock ett 20-tal. En del har sina kök i lillstugor på gården, men många har som Mia ett enklare kök i källarvåningen.

- Det är känslan av det enkla, att inte städa så mycket. Källaren är ju mycket svalare och skönare på sommaren. Och så har vi nära till marken och kan gå rakt ut på gräsmattan, säger Mia Olsson.

Den takade altanen blir sommarens matplats för henne och maken Johnny, med utsikt över gröna fält och Svärdsjö kyrka.

Förr flyttade folk för att vädra ur det inpyrda köket. Mia tycker att det är skönt att få riktigt städat i skåp och lådor en gång om året.

Mamma Lisa flyttade mycket mer. När Mia var liten skulle allting ner: Spis, bord, stolar, kylskåp... Nu tar hon bara med sig grötkastrullen i teflon. För övrigt har hon överbliven utrustning i sommarköket, udda tallrikar och kylskåpet som blev över när det var dags att byta till nytt en trappa upp. Så brukar det ju vara i sommarstugor. Saknar Mia något kan hon gå upp och hämta.

- Men det gör jag sällan. Här nere upptäcker jag att jag har alldeles för mycket grejor till vardags. När jag handdiskar då behövs inte lika mycket porslin som när jag ställer in i diskmaskinen, säger hon.

Upp till vinterköket flyttar hon efter älgjakten. Det är enklare att ta hand om köttet i källaren där det är svalt och nära till frysen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons