Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metoden omprövas

Annons

Flera whiplashpatienter från Dalarna har rest till USA för att bli opererade av den kontroversiella kirurgen Åke Nyström.

Trots att alla har blivit bättre har landstinget Dalarna konsekvent vägrat att betala operationsresorna eftersom metoden inte anses vetenskapligt vedertagen.

Men nu erbjuds tio svårt pisk-snärtskadade skåningar samma operationsresa, finansierad av Region Skåne.

Patienterna väljs ut av neurokirurger vid Universitetssjukhuset i Lund, där de undersöks både före och efter ingreppet efter vetenskapligt godkända krav. Om de blir påtagligt bättre så vill kirurgerna i Lund börja praktisera metoden.

Region Skåne bekostar utvärderingen som är banbrytande, eftersom Nyströms kontroversiella metod hittills mötts av skepsis från svenska experter, främst för att han inte valt att presentera metoden vetenskapligt.

- Skriv ner det du har kommit fram till och skicka in det till en erkänd medicinsk tidsskrift. Jag, alla ryggkirurger i Sverige och säkert i hela världen ser fram emot att läsa det.

Den uppmaningen riktade Peter Fritzell, läkare vid Falu lasaretts ortopedklinik, till Nyström via tidningen för drygt ett år sedan.

Idag välkomnar Fritzell kollegornas initiativ i Lund.

- Självklart är vi intresserade av att nya metoder utvärderas och att man försöker bringa klarhet i detta för patienternas skull, säger han.

Samtidigt reagerar han på att antalet patienter är så få, endast tio.

-Jag är inte insatt i studieupplägget, men det låter väldigt lite, säger han.

Carl-Göran Hagert, före detta chef för handkirurgen vid Universitetssjukhuset i Lund, har länge hävdat att Nyströms resultat är förbluffande. Han har utvärderat operationerna på de 19 första svenska patienterna, men hittills har ingen vetenskaplig tidskrift velat publicera Hagerts studie.

- Svagheten med Hagerts utvärdering är att inte samma läkare har undersökt patienterna före och efter operationen. Det kommer vi att göra, säger verksamhetschef Hans Säveland vid Lunds Universitetssjukhus till Sydsvenska Dagbladet.

Först om ett år går det att dra de första slutsatserna av den nya studien. Om slutsatserna blir positiva så är kirurgerna i Lund beredda att anamma metoden och då står det inte på förrän även Dalarnas patienter erbjuds Nyströms operationsmetod.

- Rent tekniskt är det inte svårare än mycket annat vi håller på med, säger Fritzell.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons