Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallklubben kritisk till ABB:s framfart i Figeholm

Annons

- ABB visar i Figeholm upp en mycket dålig stil. Det har vi också sagt rent ut till herr Haugland, säger Rolf Häggman, Metallklubbens ordförande.

Tidigare fanns en del av verksamheten i Figeholm i presspanavdelningen i Ludvika. Då var arbetarna organiserade hos Metall.

- Men nere i Figeholm har det alltid varit ett pappersbruk och även om tillverkningen av isolationsdetaljer flyttats dit så ska de naturligtvis ha kvar sitt gamla avtalsområde. ABB:s agerande ger vi inte fem öre för, säger Häggman.

ABB vill efter tidningens artikel om striden mellan Pappersindustrifacket och ABB i Figeholm förtydliga sin bild av konflikten.

- Pappers vill ha det till en strid om facklig tillhörighet men det handlar inte vår linje om. Figeholm, som i huvudsak tillverkar tillbehör till transformatorer, tillhör i dag branschorganisationen Skogsindustrierna medan ABB Power Technologies i övrigt tillhör Teknikföretagen. Figeholm är en del av den juridiska enheten ABB Power Technologies. Då ska de tillhöra Teknikföretagen och detta avtalsområde, säger ABB:s informationschef Per-Lennart Berg.

- Om nu personalen i Figeholm vill tillhöra Pappers, syndikalisterna, Metall eller några andra så har ABB ingen åsikt om det. Vi vill tillämpa teknikavtalet i Figeholm precis som inom övriga delen av företaget, säger Berg.

Att ABB ensidigt lade ut löneavtalet i Figeholm förklarar ABB med att de anställda annars skulle ha fått vänta allt för länge på att striden med Pappersindustriarbetarförbundet skulle ha kommit till arbetsdomstolen:

- Om de nu ens tar upp fallet, säger Berg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons