Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall vill debattera ABB-flytten

Annons

- Det där gjorde Häggman bra, erkänner en civilingenjör som tidigare bestämt sig för att slå dövörat till när Häggman ordar efter att Häggman krävt att metallarna skulle ha allt löneutrymme och civilingenjörerna noll.

Många Ludvikachefer har gett Metallordföranden beröm de senaste dagarna. Häggman vill inte fortsätta att debattera med Sverigechefen Sten Jakobsson i tidningen.

- Vi ska inte vara osams och jag ser fram mot Dormanns kommande förklaring. Alla inser nu farorna med att flytta tillverkning österut. Det jag vill att mina medlemmar och alla tjänstemännen här ska få höra av Sten Jakobsson och Dormann är att de ska säga att vi gjort ett bra jobb. Det är vi i Sverige som kavlat upp ärmarna och med våra händer arbetat ABB ur krisen. Vi har genererat vinster så att minusländerna fortfarande finns kvar i ABB, säger Häggman.

I Ludvika accepterar nog de flesta de fokuserade fabriker som finns i Ludvika men fokuseringen är inte riktigt bra ännu. Många ger ABB erkänsla för de volymer som under lång tid flyttats till Ludvika som tunga transformatorer från Italien, Spanien, Skottland, Schweiz och Tyskland och apparatvolymer från Tyskland och Schweiz.

Inom ABB:s kraftdivision är det enheterna i Tyskland och USA som går dåligt och Spanien och Italien som går halvknackigt, men ABB har strukturerat det mesta i väst.

Men det finns några efterlängtade besked som ABB-arna i Ludvika vill höra.

l Ett klart besked att ABB fullföljer satsningen på det högsta effektområdet 800 kilovolt och att Dormann ger Ludvika statusen som den fokuserade fabriken för dessa transformatorer när Ludvika har övriga apparater i klassen.

l På Components är personalen arg på Jürgen Dormann för att i princip alla transformatorer som ABB säljer i Kina är utrustade med en lindningskopplare från Ludvikas tyska konkurrent Maschinenfabrik Reinhausen och att ABB-säljare i andra länder fortfarande säljer in konkurrentens apparat i pjäser som byggs i Ludvika.

- I stället för "fy fan" säger vi Reinhausen, avslöjar en.

Reinhausen är ett skällsord ända sedan 1988 då ABB-chefen Göran Lindahl sa att i framtiden så skulle det sitta en lindningskopplare från Components i Ludvika i ABB:s krafttransformatorer och att ABB skulle krossa Reinhausen. Nu får Dormann chansen att reparera sitt rykte med ett sådant beslut.

l Ett tredje område där personal i Ludvika vill ha Dormanns stöd är till den nya kraftelektroniken som ABB:s mellanspänningsdivision testar i ett AX1-mellanspänningsställverk i Uppsala. I Ludvika gillar man inte att leverera ställverket med brytaren från Italien. Italienarna stör affärerna med sin dålig leveranssäkerhet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons