Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall slår samman

Annons

- Vi i Ludvika sa nej inför kongressen till det här storfacket men nu måste vi se till att det blir något bra. Men det här är inte lätt och det finns mycket personkemi som spelar in i diskussionen, berättar Anestedt som tycker att man måste blicka framåt och glömma personligt groll.

- Tyvärr så verkar avdelningen i Smedjebacken inte vilja ha med oss att göra. De har inlett en diskussion med Avesta, Fagersta och Surahammar med 6 500 medlemmar. Skulle Ludvikaavdelningen välja detta så skulle det alternativet så blir vi 8 000 i storavdelningen.

- Kongressen sa att vi också skulle titta på hur vi politiskt samarbetar mellan olika kommuner. Vi har ju VBU och dans- och musikskolan med Smedjebacken men Smedjebacken är inte med i Mittdalarna som vi också samarbetar med, säger Anestedt.

- Ett annat alternativ skulle kunna bli Ludvika, Borlänge, Långshyttan och Garpenberg. Sedan har vi ju också Moraavdelningen att ta hänsyn till, berättar Anestedt.

Nästa gång de förtroendevalda träffas över avdelningsgränserna i Gävle-Dala blir den 11 november och då måste konkreta förslag börja närma sig.

- Vi ska träffa Borlänge den 8 november. Går det så illa att vi inte blir överens så ritas den framtida kartan från centralt håll och det vill vi inte.

- Metalls organisation har funnits i många år. När vi hittat en ny modell så kommer nästa fråga, blir avdelningsexpeditionen kvar.

- Vår idé är att man bildar sektioner med en lokal i de olika kommunerna dit medlemmarna från småföretagen kan gå. Den stora vinnaren blir de medlemmar som är med i industrifacket. De kommer närmare facket då de i dag är medlemmar i en jätteavdelning som täcker Dalarna, Gävleborg och Hälsingland, säger Håkan Anestedt som tillsammans med Heikki Lahtinen från metallklubben på ABB försöker hitta en plats för Ludvikaavdelningens medlemmar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons