Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall flyttar - men inte gratis

Annons

Ända sedan Kongreshallen invigdes 1961 har Metalls avdelning 63 funnits i lokalerna.

Nu kan det dock vara slut med det.

Under en längre tid har kommunen tryckt på Metall för att få dem att flytta till en annan lokal. Anledningen är att kommunen vill ha in ungdomsprojektet Ung Resurs, som nu håller till i Kvarnsvedens Folkets hus, i Kongreshallen. Ung Resurs skulle därmed och få ta över delar av verksamhetsansvaret för Cozmoz.

Metalls ombudsman Bo Hansson bekräftar att man nu undersöker vilka alternativa lokaler som finns. Det hetaste alternativet för ny hemvist åt Metall är Svenska Kyrkans gamla lokaler längs Målaregatan i centrum.

- Det stämmer. Vi har redan köpt en lokal på cirka 460 kvadratmeter där. Problemet är dock att den aktuella bostadsrättföreningen har haft ekonomiska problem och just nu är under rekonstruktion. Därför tar vi inget slutgiltigt beslut förrän rekonstruktionen är avklarad på ett sätt som vi anser är acceptabelt, säger Bo Hansson.

- Om vi själva inte flyttar in i lokalen kan vi istället sälja den eller hyra ut den.

Men det finns också andra kriterier som måste uppfyllas för att Metall ska flytta ned till centrum. Framför allt vill man att kommunen förbinder sig att ersätta Metall för de merkostander som flytten medför.

- En flytt innebär ju en hel del umbäranden, inte minst vad gäller extra kostnader för att datatrafiken ska kunna upprätthållas. Runt 400 000 kronor tror jag nog att en flytt kostar oss och det anser vi att kommunen ska betala, slår Hansson fast och betonar att Metall gärna skulle vara kvar i de gamla lokalerna..

- Där trivs vi bra och det är lokaler som fyller våra behov mycket bra. Enda nackdelen är väl att de inte är handikappanpassade och att ventilationen är dålig.

Kommunen lär dock givit Ung resurs ett muntligt löfte om att de ska kunna flytta in i Kongresshallen redan den 1 september. Ett löfte Hansson menar är aningen märkligt.

- Vore jag i kommunens kläder skulle jag inte ge några sådana löften. Faktum är ju att Metall har besittningsrätt på lokalen i Kongresshallen och det innebär att vi inte behöver flytta om vi inte vill.

- Först och främst lär i alla fall kommunen lova att ersätta oss för merkostnaderna, och det är ju långt ifrån ett orimligt krav, avslutar Bo Hansson.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons